torsdag 28 juli 2011

Att höra röster

En del enklare mördare hävdar att de hört röster som beordrat dem att veva igång med kniv, järnstång, yxa eller vad tillhygge som fanns tillgängligt. Vad det gäller massmördaren i Norge har inget sådant försports. Ändå försöker man lansera honom som en sorts galning. Ensam galning.

Givetvis: gör man en sådan här sak har man mentala problem. Men är det så att han inte hört röster? - Vi hör alla (om vi inte haft otur och är döva) röster, många röster omkring oss. En del lyssnar vi till, en del skjuter vi bort. Folk pratar, radion pratar, TV pratar, texterna i tidningar och böcker vi läser, texterna i datorn talar till oss. Det påverkar oss alla, det vore dumt att påstå något annat. Sedan blir frågan "hur mycket?" något som måste underställas individuella undersökningar.

Man kan fundera över om termen "ensam galning" helt enkelt betyder att killen inte hade betalt för sina dåd. Det finns ju faktiskt folk som har betalt för att planera massdödande, för att tillverka utrustningen som behövs, och kanske för att förverkliga planerna också. Men de lyfter lön, finns i industrier som är lönande bolag med goda vinster, och betraktas därmed inte som galningar. För att ta ett exempel: Vem kontrollerar Boforsdirektörens mentala hälsa, eller vilka röster han hört, när han pratar om den nya fina splittergranaten och låtsas att det inte är civila som kommer att slitas i bitar av den?

Det har varit mindre angeläget att framhålla mannen i Norge som israelvän. Detta trots att en sådan sak ingår i pusslet som förklarar vad som hände. Högerextremismen i Europa idag är i stor utsträckning israelvänlig. I stället för att fortsätta med det gamla judehatet, och därmed fått skit för det, ändra man inriktning, byter "jude" mot "islamist" och klarar sig därmed undan en massa kritik. Därmed kan man undra hur det egentligen står till med vänskapen, vem/vad man är vän med, men det förefaller som om Israels alltmer brutala och extrema politik stämmer väl överens med vad den europeiska och nordamerikanska extremhögern är ute efter.

Om man inte gillar vad som hände i Norge gillar man kanske inte heller vad Baruch Goldstein gjorde när han med maskingevär dödade 29 personer och skadade många fler i en moské i Hebron på den ockuperade Västbanken. Hörde den mannen några röster? - Klart att han gjorde det, han hörde bosättarrörelsens hat och agerade. Den rörelsen kan idag sägas styra Israel. Om man gillar vad Goldstein gjorde kanske man inte har så svårt att ta till sig Anders Behring Breivik heller. De finns i och lyssnar till samma kör av röster.

3 kommentarer:

martin sa...

Anders hörde också röster, rösterna från Hellborn och andra som i snart en veckas tid skanderat ut sitt stöd till Breivik med ett "skyll er själva". En miljö som om man läser bloggar och internetforum slänger ur sig hot om att göra det Breivik gjorde stup i kvarten.

Bästa man kan säga är väl att de vill se honom som en ensam galning för att det vore ogörligt att utreda varenda rasist som uttalat dödshot på nätet. För det gör ju allihopa till och från.

Lasse Strömberg sa...

För att inte tala om de röster som talar till dem som läser Bibeln.

Björn Nilsson sa...

Om man å ena sidan säger att man inte gillar vad norrbaggen gjorde, men sedan fortsätter med ett "men ..." så har man väl uttryckt uppskattning i alla fall?

Beträffande Bibeln: där talar många röster, man får vara vaksam på vems man lyssnar till.