tisdag 31 januari 2012

Hur representativt är sd i Sumpan?

Jag skrev för några dagar sedan en bloggpost angående ett försök i Svenskan att använda citat från Strindberg för att polemisera mot Sverigedemokraterna. För den som undrar så kan sd ses som den tredje intränglingen på socialdemokraternas gamla domäner: medan moderaterna hävdar att de är "det nya arbetarpartiet" uppträder vänsterpartiet inofficiellt som "de nya socialdemokraterna" - och sd är väl i stort sett officiellt "de gamla socialdemokraterna". Man skall då vara klar över att detta gamla kan innefatta såväl folkhemmets vänliga allomfattande politik som betydligt mörkare tendenser på folkhemmets bakgårdar.

Hur som helst, jag gjorde en dålig formulering om läskunnighet i allmänhet hos sverigedemokrater och fick en fyndig replik från Stellan Bojerud, ordförande för partiet i Sundbyberg. (Min tanke var nog egentligen inte om bokstavlig läskunnighet utan förmågan att ta till sig en knepig del av vårt kulturarv - och gamle August är knepig! - men vad jag tänkte respektive skrev gled isär.) I övrigt tyckte jag Stellans kommentarer är intressanta nog att lyfta upp till en egen bloggpost.Som svar på undran om sverigedemokraters läskunnighet kan jag meddela att av SD-medlemmarna i Sundbyberg är 100% läskunniga.

30% har examen från universitet eller högskola. 40% har gymnasiekompetens (inkl praktiska linjer). 30% har grundskola eller utländsk folkskola (motsv). Av de sistnämnda är tre egna företagare, fyra har flerårig yrkesutbildning och övriga kortare utbildning till chaufför, väktare m m.

40% är själva invandrare. Chile, Danmark, Finland, Frankrike, Laos, Kina, Rumänien, Serbien, Syrien, Thailand, Tyskland, Ungern och Österrike.

Vi har fem kommunalt förtroendevalda. Två av dessa är invandrare (Laos, Serbien) = 40%.
Gemensamt för de utlandsfödda SD-medlemmarna i Sundbyberg är att de är assimilerade och lojala med Sverige. Dansken t ex har gjort värnplikt i Sverige som fallskärmsjägare i Karlsborg.

Fransmannen är en kopia av Louis de Funés. Österrikaren är etnisk italienare.

De bor här. De lever här. De är respekterade som självförsörjande och pålitliga vänner.

De kräver inget utan ger blott. Med två undantag. Den ene ungraren vill slänga ut alla muslimer och den andra hatar det hon kallar zigenare, men som vi benämner romer.

Tyvärr är vännen DA inte skriven i vår kommun och kan därför inte vara SD-medlem här. Han är flykting från Persien (som en del kallar Iran).

- Det tog mig tio år att fly från mullorna i Iran. Nu håller de på att komma ikapp mig här i Sverige.
Jag vet inte hur representativ SD Sundbyberg är. Men när jag ledde utbildning av SD-funktionärer i Stockholms län så var ca 50% av deltagarna invandrare.

Flest SD-invandrare har Södertälje och de är i regel kristna syrianer.

Så jag upprepar bara frågan jag ställde i diskussionen med Stellan (och som resulterade i de två sista meningarna): hur representativt är sd i Sundbyberg/Stockholms län för landet i stort? Samt gör reflexionen att skall man polemisera bör man ha kunskaper om vad/vem man polemiserar mot. Det behöver inte betyda att man gillar/ogillar, men att man åtminstone inte halkar iväg i samma kontraproduktiva spår som förstör så mycket av den politiska debatten där folk skriker förbi varandra. Finns det någon vänster- eller annan människa i Sumpan eller omnejd som läser det här och kan ge synpunkter på vad sd lokalt håller på med? Eller kan ge intryck från någon annan del av landet? Vem som än eventuellt skriver, tänk på att den här bloggen är modererad och föredrar en hyfsad samtalston, vilket innebär att otrevligheter raderas!

6 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Högerpopulisterna i Europa håller på att skifta position. Från att ha varit emot utlänningar i allmänhet blir de mer och mer exklusivt mot muslimer. Antagligen för att utlänningar i allmänhet är för många och det känns tryggare med en mer begränsad och svag fiende, som dessutom känns mer annorlunda än t.ex. polacker.

Jag tror inte att man behöver läsa in så mycket teorietiskt i det här, det viktiga är att ha en spottkopp för allt som känns skevt. Och då spelar det inte så stor roll vem det är, bara det är nån som är just annorlunda, typ klassens tjockis.

Det viktiga är ju att folks ilska inte riktas mot nån som verkligen betyder något, som t.ex. det globala kapitalet.

martin sa...

Vi diskuterade den där frågan hos Arbetarperspektiv nyligen, Nicklas kom med ett bra citat som beskriver det hela ganska bra:
Der Feind liebt das Verrat aber verachtet den Verräter" (fienden älskar förräderiet men föraktar förrädaren).

Björn Nilsson sa...

Tycks vara det här som avses: http://arbetarperspektiv.blogg.se/2011/december/vavra-suk-erkanner-att-han-ar-nationalsociali.html

martin sa...

Det var ett extremfall förvisso. Men som jag ser det är det bara grader i helvetet, samma princip.

Anonym sa...

Men hallå. Ni måste väl ändå förstå att ni är lika extrema som sd. Ni verkar inte ha en aning om hur "vanligt" folk tänker. Invandrare och svenskar kan mycket väl förstå att en stor invandring innebär problem. Rätten att tänka fritt har väl inget med förräderi att göra.

Björn Nilsson sa...

"Ni"?