torsdag 12 januari 2012

Ärketerrorist 1939?

Senare tillägg: Se nästa inlägg, inklusive kommentaren från Dan Gmark, som förklarar mer av den här skumma historien! Fel år och förvanskat innehåll!

---------------------------------------------------------

Här är ett intessant citat som jag hittade här. Tyska är jag inte så bra på, men jag har försökt översätta.
Vi har inget intresse att undertrycka andra folk. Vi drivs inte av hat mot någon annan nation. Vi är inte missunsamma. Jag vet vilken dålig sak krig är. Jag vill bespara mitt folk ett sådant ont. Det handlar inte så mycket om landet Tjeckoslovakien, utan mycket mer om dess ledare Edward Benes. Han har fört ett terrorvälde. Han har störtat otaliga människor i det djupaste elände. Genom sin ständiga terror har han uppnått att få miljoner av sina medborgare att tiga. Det tjeckiska hållandet av en enorm vapenarsenal kan bara ses som en källa till fara. Vi har i sanning visat ett exempellöst överseende, men jag är inte längre villig att förbli overksam medan denne galning misshandlar miljoner mänskliga varelser.

Adolf Hitler, 14 april 1939

Här är originaltexten:

"Wir haben kein Interesse daran, andere Völker zu unterdrücken. Wir sind nicht von Hass gegen irgendeine andere Nation getrieben. Wir sind nicht missgünstig. Ich weiss, was für eine schlimme Sache der Krieg ist. Ich wollte unserem Volk solch ein Übel ersparen. Es geht nicht so sehr um das Land Tschechoslowakien, als vielmehr um seinen Führer Edward Benes. Er hat eine Terrorherrschaft geführt. Er hat zahllose Menschen in das tiefste Elend gestürzt. Durch seinen ständigen Terrorismus, hat er es erreicht, Millionen seiner Bürger zum Schweigen zu bringen. Die tschechische Unterhaltung eines enormen Waffenarsenals kann nur als Gefahrenquelle angesehen werden. Wir haben wahrlich eine beispiellose Geduld gezeigt, aber ich bin nicht länger gewillt, tatenlos zu bleiben, während dieser Irre Millionen menschlicher Wesen misshandelt." Adolf Hitler am 14. April 1939

Datum är intressant. Vid den tiden var Tjeckoslovakien redan knäckt och försvarslöst genom Münchenöverenskommelsen, det som återstod var för Tyskland att rycka åt sig det man inte redan tagit 1938. Jag antar att det 1939 fanns många goda borgare, inom och utanför Tyskland, som nickade och sa att "ja, den där Benes är en otäck figur, honom måste man göra något åt, tur att vi har tyskarna". OK, med risk att vara övertydlig: ersätt Benes med Saddam Hussein, Qaddafi, Assad, Chávez, dagens Kim, eller någon annan påle i det snälla borgerliga människovänliga köttet, och du kanske förstår varför det här citatet är intressant i ett större mönster. Aggressorer hittar alltid skäl till att vara aggressiva. Och de lurar alltid några dumma djävlar.

"Der schöne Adolf" (Hitler, alltså) tittar på sina nyförvärv i Prag 1939. Vad vore världen utan sådana saktmodiga fredskämpar som ändå står upp mot det onda, som den tjeckoslovakiske ärketerroristen Benes?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Björn, stämmer verkligen datumet? Beneš avgick redan i Oktober 1938.
Det ligger hursomhelst en del sanning i att tyskarna behandlades illa tjeckerna. Tyskarna hämnades ännu grövre och till slut fick tjeckerna sin hämd efter kapitualtionen 1945.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Tack, skall försöka kolla datumet, om det möjligen är ett år fel.

Knapsu sa...

Ja där ser man, samma retorik då som nu.
Och nu låter det likadant om Iran.

Jan Wiklund sa...

Den tekniken har nog alltid använts. Lord Palmerston var en mästare på att utmåla diverse indiska småkungar som förskräckliga tyranner för att han skulle få folk med sig på att ockupera deras länder. Och precis som i Sverige idag var det främst den såkallade vänstern som gick på det. Detta var alltså i mitten på 1800-talet.
Källa: Jasper Ridley: Lord Palmerston, 1970.

Lasse Strömberg sa...

Bra jämförelse som borde öppna ögonen på fler.

einartysken sa...

Ja Björn, jag tror nog också att 1938 är troligare. Men jag gjorde en snabbsökning och hittade varken för den 14. April 1938 eller 1939 ett tal. Men det betyder inte att det talet inte finns. Men då måste man väl använda mera tid och det har jag just nu inte.

Hannu Komulainen sa...

Jan, det var intressant att "vänstern" i England gick på krigspropagandan. Det kanske beror på att "vänstern" lyssnar mer moraliska argument än den mer cyniska, realpolitiska högern.

Men påpekandet att diskrimineringen av tyskar i Tjeckoslovakien var reell, visar att moraliska aspekter inte räcker för att ta ställning i politiska frågor. Så att man inte bekämpar ett litet ont genom att främja ett större ont. Även "vänstern" behöver lära sig "realpolitik".

Anonym sa...

eet, om du anger talet mellan "" tecken så måste du ju ha hittat talet någonstans, eller hur? Då borde du inte ha så svårt att återfinna källan.

Retoriken liknar visserligen Hitlers tal men det innebär ju inte att det är korrekt återgett

Eldorado