lördag 21 januari 2012

Hjälper vädjanden och snällhet?

... viktigast av allt är nu att tillsammans värna partiets sammanhållning och våra gemensamma mål: en politik för jämlikhet, jämställdhet, framsteg och frihet.

Det skriver Lena Sommestad, och det låter ju sympatiskt. Ända tills man funderar på vilka som ingår i det där tillsammans? Kan man förvänta sig att de som hittills behandlat partiet som sin privategendom och födkrok plötsligt skulle ändra sinnelag och börja intressera sig för jämlikhet, jämställdhet, framsteg och frihet? Det låter ju troligt, eller hur? Kan inte partiet slänga ut de negativa elementen kommer det bara att sjunka allt djupare i dyn. I grunden är det politiken det är fel på, men politiken bärs fram av människor. Hade vi levt i de bästa av världar hade socialdemokraternas interna problem varit något som omvärlden kunde ha ignorerat fullständigt, men nu råkar det ha viss betydelse vad partiet tänker ta sig för. Jag tvivlar starkt att det fungerar att bara försöka släta över och gå vidare, det blir som att missköta en infektion som behöver behandling - de onda bakterierna försvinner inte av sig själva, det kan behövas ingrepp för att få bort dem och bota sjukdomen. Det är ofta bra att vara snäll, men inte alltid.

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Det allra värsta är väl att de där som sticker kniven i partiet inifrån, och nu senast i Juholt, troligen kommer att belönas rikligt av dem som kuppat bort demokratin i Sverige, just för hjälpen att slutligen stjälpa Socialdemokratiska partiet.

Vem vet, de kanske tom kan få jobb som "rådgivare" (eller som sådana rätteligen borde kallas landsförrädare) i den amerikanska regeringen, eller i Goldman& Sachs de också.

Knapsu sa...

Tror nog inte heller att det hjälper med vädjande och snällhet mot dessa figurer. Det är nog de långa knivarnas natt som skall till för att rensa ut dem. Och de måste rensas ut om inte (S) skall bli ett 10%-parti, för vem vill rösta på ett parti som styrs av quislingar?

Björn Nilsson sa...

Just nu kan V tjäna på det här, om S-väljarna röstar med fötterna och föredrar att fortsätta med någon sorts socialdemokratisk politik. Frågan är om det blir ett jätteflöde, och om V också kan låsa MP genom att vara bättre på frågor som MP sålt bort för att göra sig "regeringsdugliga". Det här kan bli spännande! Möjligen har de som satsat på att förstöra S varit för smarta.

Jan Wiklund sa...

Det är för tidigt att tänka på parlamentariska kombinationer.

Att S imploderar beror på att de inte har någon organiserad bas; den rensade de ut och disciplinerade ihjäl. Att de å andra sidan uppstod en gång och kunde koma så långt som till regeringen berodde på att vi på den tiden hade världens bäst organiserade och kampvilliga arbetarrörelse.

Istället för att fundera på vilka partipolitiska representanter vi vill ha borde vi fundera på vilka kollektiva intressen dessa ska representera. Och innan vi gör det borde vi se till att det finns några kollektiva, dvs organiserade, intressen att representera.

Så länge vi själva inte agerar kollektiv för att åtminstone hindra att vi ersätts av Manpower eller att vårt sjukhus skänks bort till landstingsrådets kompisar kommer vi att representeras av fåntrattar i riksdan.

Såna är universums grundlagar!

Björn Nilsson sa...

Inte ens jag (märkligt nog) kan tänka på allt och ta upp alla aspekter samtidigt. En intressant fråga just nu är ju faktiskt om V kommer att kunna lansera sig som "de nya socialdemokraterna"!