söndag 22 januari 2012

Strindberg som jubelidiot

Jag skrev om jubelidioters attentat mot Strindberg tidigare. August slinker ur fingrarna hela tiden. Om man vill använda honom för egna syften, hur välmenande de än är, kan det ändå gå fel någonstans. Det går inte att ställa in honom i en partifålla. Dessutom: Han får själv stå i idiot-hörnet ibland.

I en artikelSvenskans kulturavdelning försöker man ställa Strindberg mot sverigedemokraterna. Jag vet inte om det är helt lyckat. Det går hela tiden att klippa citat som pekar åt ett positivt håll, men ofta nog dyker upp helt andra saker också, som kan vara förskräckande. Det är i och för sig inte konstigt, med en skrivarbana som pågick med hög produktivitet över fyrtio års tid måste motsägelser dyka fram. Men hur hanterar man det, glömmer man bara det som verkar otrevligt? Är det rättvisande?

Ta Augusts trista kvinnognäll, det finns synpunkter som pekar åt olika håll från honom. Ibland ursäktas det med att det mest handlar om hur överklasskvinnor försöker tränga in på områden där männen dominerat tidigare, och att angreppen mot kvinnan inte gällde det arbetande folkets kvinnor. Han skriver det själv på några ställen. Men ta det här, som verkligen publicerades (idag hade det nog sopat bort honom från kulturscenen även om han så varit Alliansminister):

Här om dagen, när jag läste i en tidning att tolv kvinnor blivit levande innebrända i en fabrik, greps jag av en grym glädje:
- Tolv stycken! Ah!
Det framgår inte var det skedde, men omkring förra sekelskiftet inträffade bränder av den här typen i New Yorks textilfabriker. Och de tillhör inte historien, men numera är det arbeterskor i Asien som är inlåsta och inte kan ta sig ut när det börjar brinna. - Jag får intrycket av en modern kåsör eller bloggare som häver ur sig några dumheter bara för att få uppmärksamhet. Han får nog tillgripa 'en dåres försvarstal' för att komma undan dumheter av den här sorten.

Det var något med underlägsna "negrer" någonstans också bland Augusts utgjutelser om 'kvinnan', men det hittar jag inte igen nu, även om det alltså finns strindbergcitat inom det området som kanske skulle glädja vissa element i den djupare sverigedemokrat-pölen. Men jag undrar hur läskunnig sverigedemokraten i allmänhet är.

Citatet kommer från Vivisektioner II, Samlade verk del 34, sidan 116.

Föregående inlägg i denna oregelbundet kommande serie.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Som svar på undran om sverigedemokraters läskunnighet kan jag meddela att av SD-medlemmarna i Sundbyberg är 100% läskunniga.

30% har examen från universitet eller högskola. 40% har gymnasiekompetens (inkl praktiska linjer). 30% har grundskola eller utländsk folkskola (motsv). Av de sistnämnda är tre egna företagare, fyra har flerårig yrkesutbildning och övriga kortare utbildning till chaufför, väktare m m.

40% är själva invandrare. Chile, Danmark, Finland, Frankrike, Laos, Kina, Rumänien, Serbien, Syrien, Thailand, Tyskland, Ungern och Österrike.

Vi har fem kommunalt förtroendevalda. Två av dessa är invandrare (Laos, Serbien) = 40%.

Stellan Bojerud
SD Sundbyberg

Björn Nilsson sa...

Jösses, detta låter mer som Invandrardemokraterna är Sverigedemokraterna.

Anonym sa...

Gemensamt för de utlandsfödda SD-medlemmarna i Sundbyberg är att de är assimilerade och lojala med Sverige. Dansken t ex har gjort värnplikt i Sverige som fallskärmsjägare i Karlsborg.

Fransmannen är en kopia av Louis de Funés. Österrikaren är etnisk italienare.

De bor här. De lever här. De är respekterade som självförsörjande och pålitliga vänner.

De kräver inget utan ger blott. Med två undantag. Den ene ungraren vill slänga ut alla muslimer och den andra hatar det hon kallar zigenare, men som vi benämner romer.

Tyvärr är vännen DA inte skriven i vår kommun och kan därför inte vara SD-medlem här. Han är flykting från Persien (som en del kallar Iran).

- Det tog mig tio år att fly från mullorna i Iran. Nu håller de på att komma ikapp mig här i Sverige.

Stellan

martin sa...

Strindberg får väl skylla på "tidsandan" likt centerpartiet. Nu har vi ju fått veta att Strindberg var Moderat oxå, mot den bakgrunden blir det inte svårt att förstå honom. :)

Björn Nilsson sa...

Är Sundbyberg en typisk SD-avdelning?

Anonym sa...

Jag vet inte hur representativ SD Sundbyberg är. Men när jag ledde utbildning av SD-funktionärer i Stockholms län så var ca 50% av deltagarna invandrare.

Flest SD-invandrare har Södertälje och de är i regel kristna syrianer.

Stellan

Björn Nilsson sa...

Hm, tack, intressanta uppgifter - kanske gör ett separatinlägg av dem som jag brukar göra ibland.