tisdag 3 januari 2012

Jorden undergång - dejà vu all over again!

Del av 'Monument 6 i Tortugero'. Påstås ha apokalyptisk betydelse, men de teorierna är nog mer spruckna än själva monumenter!

Jag läste häromdagen att Harold Camping, den där evangelist-nissen i USA som misslyckats tre gånger med att förutsäga Jordens undergång, har givit upp vad det gäller förutsägelser. Eftersom han är 90 bast torde han väl snart ge upp på alla fronter. Men som det nu ser ut i denna värld så kommer vi aldrig att lida brist på folk som förutspår att Slutet Är Nära! Mest i ropet just nu är väl den mayanska kalendern som  påstås pricka in undergången till 21 december 2012.

OK, har man som jag en envis förkylning - och alla som vet något vet givetvis vilket inferno en herre i sina bästa år genomlider vid ådragen förkylning - skulle det väl vara en tröst att Jorden försvann in i ett svart hål. Men den räddning ur plågorna lär inte ske. Åtminstone inte vid vintersolståndet i år.

Vill man ha lite utveckling av det här resonemanget kan jag rekommendera ett par ställen att titta - dessvärre på engelska, men känner någon till bra svenska länkar i ämnet så meddela mig! Den ena är en sammanfattande artikel på HuffPo som täcker det väsentliga i ämnet. Bland annat nämns en intressant detalj som allvarligt ifrågasätter 21 december: vi vet inte hur de mayanska kalendrarna förhåller sig till den gregorianska kalendern vi använder idag. Det är möjligt att den mayanska kalenderns ödesdigra slutdatum redan har inträffat, kanske den 28 oktober i år. Såg vi någon undergång då? - Inte jag i alla fall. Däremot så drar jag mig till minnes ha läst om någon tidig islamsk filosof som hade en teori om att Jorden oupphörligt går under och nyskapas, men det verkar inte passa in på vad mayanerna påstås ha förutsett.

En sak som nämns i den här artikeln, och som jag har lite dimmiga minnen av, är att ungefär samma typ av 'profetior' om Jordens slutknöts till hopi-folket i sydvästra USA för några årtionden sedan . När det inte stämmer med hopis eller mayaner kanske något annat folk i utkanten har profetior att stoppa ner i nya undergångsrecept?

Den andra källan för kunskaper är en svensk mayaforskare, Johan Normark, som också skriver på engelska och har ägnat en hel del tid åt kritisk granskning av  '2012-circusen'. Ett av de färskare inläggen är här. Egentligen känns det lite snårigt för mig, och åberopande av kufiska filosofer gör att känslan blir ännu snårigare. Men en kufisk filosof tycks i alla fall ha en intressant observation - jag gör en provisorisk översättning av vad Normark skriver i några nyckelmeningar:

De apokalyptiska fantasierna är inget annat än utopisk längtan efter en annan ordning. Denna nya ordning kan  enbart möjliggöras när allt faller samman genom något gudomligt ingripande och orsakar slutet för den nuvarande sociala världen. ... apokalyptiska fantasier tillåter dem [folk som inser att världen står inför svåra problem som kanske inte kan lösas] att samtidigt erkänna sanningen om kapitalismens härjningar och överhängande miljökatastrofer, samtidigt som de fortsätter att leva som de vill och hålla igång systemet som leder i den riktningen. Få av 2012-orna på nätet är villiga att gå från ord till handling. De är länsstolsrevolutionärer som vill att 'naturen', Gud, eller kalendern själv skall göra det smutsiga jobbet åt dem.

Jaha, där fick kapitalismen en känga också, och därmed är jag nöjd för tillfället!

13 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Även länsstolsrevolutionärerna fick sig en känga ;)

Björn Nilsson sa...

Sofflocket är också ett trevligt alternativ!

Sixten Andréasson sa...

Att alla ”kloka” män(niskor”) sen mayanerna har insett att mänskligheten har svåra problem och att de inte går att lösa är tydligen ett historiskt faktum. Och att det måste leda till världens undergång. Tänk på Ragnarök!
Men i vår tid finns väl ingen anledning att tänka i dessa maner. Vi har ju all teknik i världen att tillgå. Dessutom har vi utvecklat mycket god förståelse av att lösa alla möjliga mänskliga problem – inte bara mellan enskilda människor utan också mellan agglommerationer av dessa - typ stater.
Så inte behöver vi hemfalla åt dessa tidigare undergångsvisioner.

Sixten Andréasson sa...

Björn, sen till din ständiga förkylning. Hörde idag på lokalradion att intensivt tränade - springa en timme varje dag o dyl får nedsatt immunförsvar. Resulterande i att de måste undvika folk för annars blr de smittade med det ena och andra. Motmedelet var att öka intaget av kolhydratet. Kan det vara intressant för dig, Björn? Kanske inte träna så hårt?

Björn Nilsson sa...

Jag försöker promenera åtminstone en timme varje dag, men gärna mer. Då hinner man se mer också - kanske att Jorden just håller på att gå under, eller att att första lövsångaren för året börjar drilla! Springa slutade jag med för årtionden sedan, det fick man mest ont i benen av!

Det som går under är kapitalismen, inte mänskligheten, men det verkar som kapitalisterna tänker ta så mycket som möjligt med sig i fallet.

Sixten Andréasson sa...

Björn,ditt svar lugnar mig -i båda avseenden.
Alltså, det är bara problemet med kapitalismens envisa fortlevnad vi behöver bekymra oss för. Det ska väl klaras av - kanske inte av dig och mig - eller nuvarande generation? men ändå.
Bra att promenerera, som du beskriver. Själv är jag efter hjärtinfarkt ordinerad halvtimmes i rask takt så jag kommer upp till andhämtning. Har fått stavar för detta i julklapp av dottern. Så bara att sätta igång.
Tillägg till superträningen: både den tränade och experten var överens om att man också blir mossig i hjärnan! Vilket pris för vad?

Björn Nilsson sa...

Har för mig att hård träning kan ha någon sorts narkotisk effekt - och knark är ju inte bra för hjärnvindlingarna!

Lasse Strömberg sa...

Två saker måste vi förstå när teckentydarna är i farten och förutsäger jorden undergång. Nämligen att de sällan skiljer på människornas undergång och jordens. Kanske är människornas undergång rena vinstlotten för jorden och de levande varelser som blir kvar.

Björn Nilsson sa...

Du sjunger som en riktig tröster-gök, Lasse. Klart att Jorden skulle trivas bättre utan de mest besvärliga arterna i släktet homo. I praktiken oss, alltså. Men mer egoistiskt lagda personer kanske tycker att även Jorden går under om de själva inte får vara med i leken längre. Minnes den gamla psalmen: "Jag går mot döden vart jag går." Uppiggande, va!

martin sa...

Visst är undergångsprofetior likgiltighetens ledljus. Det är därför jag vänder mig emot miljörörelsers apokalyptiska framtidsprognoser. Det gör bara att folk anser loppet vara kört och passar på att göra det bekvämt för sig själv. Apokalypsen är egoistens största tröst och det är det man skall angripa spridarna av sånt här nonsens för!

Det är också en utväg för folk som investerat starkt känslomässigt i en fallerande ideologi, liberaler, de kan inte finna en väg ut där de kan behålla stoltheten, hoppet står då endast till en apokalyps.

Björn Nilsson sa...

Jo, det är väl ungefär vad den där "knepige filosofen" påstod. Humorist som jag är så brukar jag påpeka att om Jorden bombsäkert kommer att gå under är det åtminstone inte någon större mening med att investera i fasta tillgångar och långtidsprojekt. Men det är ju bland annat det vi behöver för att komma förbi det nuvarande krisläget! Jorden går inte under, nya civilisationer uppstår på de gamlas sophögar, men övergångsperioden kan man åtminstone försöka underlätta och förkorta.

martin sa...

Undergångsscenarion är bra för ekonomin. Själv är jag alltid benägen att bränna alla pengar jag har medan tid är för jag kan ju dö imorgon. Om jorden går under så kommer folk sluta spara och stoppa undan för ålderns höst, bränna pengarna direkt och hålla hjulen i rullning. Kanske ta ett lån också om hela jorden ändå går under! :)

Björn Nilsson sa...

En mildare version av detta är nog när vissa ekonomer förespråkar inflation på lagom nivå för att sätta fart på ekonomin.