LO-förbundens medlemskort ger medlemmarna en mängd olika rabatter och erbjudanden.Och så kör DA det här räkneexemplet:
Medlemmarna i GS, IF Metall, Handels, Elektrikerförbundet, Kommunal och snart Pappers kan dessutom välja att uppgradera sitt medlemskort till ett kreditkort med en kredit på upp till 60 000 kronor genom kortföretaget Entercard.
Köper du en vara för 5 000 kronor med kreditkortet och väljer att betala lägsta möjliga belopp (150 kronor per månad) med e-faktura tar det 44 månader att amortera skulden. Förutom varans kostnad har ränta på 1 456 kronor tillkommit.
Väljer du att betala med pappersfaktura (kostar 19 kronor per månad) tar det 52 månader och räntan uppgår till 1 790 kronor.
Jag är inte så jättebra på huvudräkning, men det ser ut som en vara för 5000 bagis skulle kosta 5000 om man betalar kontant. Och varför skulle man göra det? - Kanske för att det är lugnare att vara skuldfri, och de där räntepengarna kan läggas på något som är bättre för en själv? Och medan man sparar till den där grejen som man vill ha kanske man kommer på att den inte är så nödvändig att man verkligen vill ha den (eller det kan ha kommit en nyare och bättre modell, eller något annat ...).
Hur som helst, när kritiker letat efter orsaker till den senaste stora krisen med centrum i USA är det just privatkrediterna som pekats ut. Reallönerna för stora grupper arbetande människor har i stort sett stått stilla under årtionden. För att ändå hålla konsumtionsfasaden uppe har de finansierat inköpen via mängder av kreditkort, lån på huset och liknande. Och det håller givetvis inte i längden. I Sverige är läget inte så kritiskt, men man kan ana liknande tendenser som här blåses på från en del fackförbund. I en kommentar till artikeln utropas:
Detta är nyrika fackledares påhitt och skadar medlemmarna som går på detta.
13 kommentarer:
Ja men vi gör ju allt jänkarna gör med tio års försening, oavsett hur det gått för dem. Politik är att härma.
Jag vet inte hur många uppmaningar man fått från förbundet att skaffa kreditkort, dessutom fylls medlemstidningen med allehanda erbjudande att låna pengar från kreditinstitut och pantbanker. Sen skickar Folksam brev om femtielva olika tilläggsförsäkringar som de vill att man ska skaffa, bara för att man tvingats till deras försäkringar genom facket.
Pantbanker också! Verkar mystiskt, är det mening att man först skall köpa någon dyr pryl på kredit, och sedan kuta iväg till stampen med den för att få lite pengar till mat för dagen? Nästan så man börjar fundera på några meningar ur Kommunistiska Manifestet när man läser detta!
Pengar går till ränta och amortering på prylen man pantsatt.
Hmm. Bara att byta revolutionär taktik då. Det fanns ett gäng som ansåg att man skall sabotera för kapitalismen genom vidlyftig underfinansierad konsumtion. Genom att inte betala räkningarna, handla allt på kredit, festa hårt på krogen på kreditkort. Handla allt man vill ha och gärna lite till på avbetalning. Så kan man sabotera det kapitalistiska systemet. Kommer inte ihåg vad sekten hette, men det verkar vara den vägen som arbetarrörelsen planerar gå. ALLA medlemmar skall köra upp krediten i max, sedan vägra betala innan de får löner som kan täcka upp. :)
Jag har rullat räkningarna framför mig på kreditkorten de senaste månaderna, då jag arbetat utan lön. Men nu kommer lönen, då blir man skuldfri igen. HELT skuldfri, har inte satt mig i skuld för boende, bil och annat skit. I skuld träder jag enbart för att sätta mat på bordet och förse familjen. Har aldrig köpt ens en pryl på avbetalning, aldrig tagit en telefon "på abonemanget".
Fint också, en blanco på 60 kkr, som utnyttjas, den lär hindra många arbetare från att få lån till bostäder, då det anses utgöra en stor riskfaktor i lånebedömningar. Jag ser bostadslösa heltidarbetande i framtiden, därmed också kraschande bostadsbubblor mitt i en bristsituation.
En ny revolutionär strategi öppnar sig här. Där arbetarrörelsen skiter i mellanhanden(chefen) och går direkt på banken.
Det var en intressant sekt du beskrev, martin. Den påminner på sätt och vis om de gnostiska sekter som bekämpade Synden och dne onda skaparguden genom att ägna sig åt de mest skamlösa orgier.
Man kan ju använda Syndens egna metoder för att slå ned den. Jag föreslog några vänstermänniskor att de skulle anställa Fas3-jobbare i massomfattning till deras lilla organisation, men det föll inget vidare ut, de verkade inte gilla tanken. Tydligen hade de inte uppfattat vad "Järn-Feliks" Dzerzhinsky sa, nämligen att revolutionärer måste ha smutsiga händer men ett rent hjärta.
Björn,
jag brukar säg att det som kom fram under 1900-talet och etablerade sig inom vänsterns folk, var liberalismens slutgiltiga seger. Det här om att vara den osynliga handen, hippietanken om att isolera sig från den kapitalistiska samhället, förskjuta ansvaret för samhällets problem till individen. Det är inte socialistisk taktik, det är en liberal taktik. Socialisten tycker att alla handlare skall vara hederliga, en punkt där inte valfriheten styr. Vad du än handlar så skall du vara trygg för att ingen arbetare utnyttjats osv.
Därför äter jag på McDonalds, handlar de varor som jag har råd med utan hänsyn till ursprungets rykte. Som jag brukar säga till de som jobbar för provision på greenpeace och som jagar mig för pengar vid tunnelbanan: Du skall icke verka för att lindra kapitalismens skadeverkningar, du skall verka för att avskaffa kapitalismen.
(Alla provisionssäljare för greenpeace i USA som fick höra den, blev inte så lite ställda. :)
Björn,
det där med fas3 var en synnerligen god idé. Den tål att tänka på. Rekrytering och finansiering allt i ett!
Kanske skall försöka ordna något längs det spåret. Måste kolla upp lite regler och förordningar nu. Men med den massarbetslöshet vi har, arbetarrörelsens osolidariska hållning till de arbetslösa, så måste de mobiliseras på något sätt.
Martin: Jag brukar säga till greenpeace att jag inte gillar den leninistiska organisationsstrukturen, med helprofessionella i ledningen, och ideellt arbetande som endast har till uppgift att applådera ledningen. Det brukar de bli sura över.
Att den såkallade vänstern är helt genomsyrad av ultraliberalt tankegods gick det en tv-serie på BBC om härförliden. Se http://en.wikipedia.org/wiki/All_Watched_Over_by_Machines_of_Loving_Grace_(TV_series)
En förkortad svensk utgåva finns på http://www.ur.se/Produkter/167800-Alskade-dator-Karlek-och-makt?q=%C3%A4lskade+dator
En Guardianartikel finns på http://www.guardian.co.uk/environment/2011/may/29/adam-curtis-ecosystems-tansley-smuts
Den där Guardian-artikeln var intressant. En del uppfattar alltså nätverken i sig som ansvarslösa om jag förstår saken rätt. Bara individerna är ansvariga (och de är tyvärr inte anträffbara just nu).
Blev fundersam om man skall sätta likhetstecken mellan nätverk och system, men det är väl en separat debatt. Hur som helst har jag svårt att se att ett biologiskt självreglerande system i stil med Gaia-teorin skulle fungera på samma sätt som en massa knapptryckande aktivister som rimligen bör ha större individuell tankeförmåga än tusenskönorna i Lovelockes värld.
Väldigt tydligt blir det på alla dom där tillställningarna, typ Socialistiskt Forum eller Global Social Forum, där man erbjuds ett smörgåsbord av politisk konsumtion, istället för politisk handling. Rena kommersliberalismen skulle jag vilja säga!
Tror aldrig jag varit på Socialistiskt Forum så jag har svårt att bedöma det. Samlingen vid la Mano i Stockholm varje Första maj känns dock som ett smörgåsbord av de flesta som vill vara "den goda kraften".
Skicka en kommentar