fredag 13 april 2012

Vad har adjektiven för täckning?

Förstamaj-affisch från Ung Vänster, fotograferad på Söder i Stockholm 12 april. När jag vände mig om upptäckte jag att den närmsta dörren ledde till Ung Vänsters lokal.


Sveriges största, vackraste och bästa 1 maj-firande propagerar man för i tidningen Vänsteraktuellt som ibland kommer via epost till mig trots att min kortvariga tur in i V tog slut för flera år sedan. Vad finns det för täckning för adjektiven störst, vackrast, bäst? Möjligen störst, för V-tåget i Stockholm brukar väl vara det. De andra vet jag inget om. Vackrast och bäst kan inte kvantifieras, det är subjektiva bedömningar. - Tänk om det är syndikalisterna som är vackrast (de brukar ha en del roliga och fyndiga banderoller) och Kommunistiska Partiet som är bäst?

Var ligger problemet med V:s adjektiv? - Kanske att det är en sak att tiotusen människor går genom stan och hurrar för några talare som låter lagom radikala, och det är en annan sak när dessa talare tillhör en partielit som i princip lever på officiella pengar och gladeligen kan blåsa partimedlemmar och demonstranter om man tror att detta tjänar högre (egna) intressen. Demonstranterna hoppas. Demonstranterna går hem. De radikala kraven stoppas. Det är väl ungefär så det fungerar. Politisk schizofreni.

Hur är det med LO-tåget (= socialdemokraterna)? - Ingen aning, kanske man lever efter parollen: "I som här inträden, låten allt hopp fara!"

Tror inte jag skulle vilja vara med i ett parti som accepterar Jonas Sjöstedt som medlem. Undrar om det är något parti med rimlighetskontroll på ansökningarna som skulle acceptera mig som medlem?

3 kommentarer:

martin sa...

Jag brukar gå i deras, och några till om de inte krockar. Men skall man kritisera som en riktig gammelkommunist så:

Vänstern har med sina skanderande om att vara störst, bäst och vackrast reproducerat klassamhället bland rörelserna. De har genom att rangordna skapat klasser, de har genom antydan om att man skall gå med dem just därför deras ställning i rangordningen är hög, återskapat kärnan i det klassamhälle som vi alla svurit att bekämpa. Den störste och starkastes rätt, den självklarhet med vilka folk skall inordna sig bakom denne, det är den vidrigaste del av klassamhället, inte bara en strukturfråga utan en fråga om attityd och moral som genomsyrar klassamhället. Är V:s syfte att bevara denna attityd och moral, då är de dömda att återskapa det samhälle vi alla bekämpar. Det är kniven i ryggen på de andra kämparna i klasstriden!

:)

Jan Wiklund sa...

Vore man stor, vacker och stark så vore det kanske bra. Att bara påstå det verkar tomt skryt.

Men vi ska inte anklaga organisationerna. De gör antagligen så gott de kan. Problemet är vi andra. Se http://www.folkrorelser.org/blogg/2012/04/05/det-ar-inte-framst-organisationer-som-behovs-nu/ (om man nu får ägna sig åt självpromotion...)

Anonym sa...

Vi i Rättvisepartiet socialisterna tycker i alla fall jag har det vackraste och mest inspirerade 1a maj tåget!