tisdag 21 oktober 2014

O/Säkerhetspolitik


Vill ryssen skrämma oss? Handlar det inte snarare om att 'björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo - han är inte farlig, bara man är varlig'?

Att vara varlig vid björnens ide är en god idé - vi kan kalla det 'säkerhetspolitik'. Säkerhetspolitik är viktigare än vapen för att undvika konflikter. Man skall inte ställa till bråk i onödan, i oträngt läge. Inte sticka ner huvudet i björnidet och vråla "du hotar mej!". Men inte heller vara undfallande i onödan. Den som är liten måste vara klar i tanken, och säker och pålitlig i handling.

Men nu är det osäkerhetspolitik som bedrivs. Det är hysteriskt. Och farligt, men inte på det sättet Mellin och hennes gelikar påstår. Det är nog ingen tillfällighet att ett mindre smickrande namn för Aftonbladet är 'Aftonhoran'.

Ibland är det rent löjligt också, som fallet med den 'mystiske' svartklädde ... naturligtvis ryss, som dock tyvärr visade sig vara en sportfiskare.

2 kommentarer:

martin sa...

Militärutgifter är numera den enda lagliga arbetsmarknadspolitiska åtgärden i världen. Alla andra bryter mot det ena eller det andra frihandelsavtalet. Där har man nog en stor del av förklaringen till att Aftonbladet satsar mer stålar på denna nyheten än någon annan nyhet det senaste åren.

Jan Wiklund sa...

Annars är det egendomligt att ingen har uppmärksammat en annars given satirmöjlighet. Man kan knappt öppna en tidning utan att se artiklar om hur aggressivt Ryssland är - och det främsta beviset är att ryska tidningar publicerar mängder av artiklar om hur aggressivt EU är.

Det är ju ett vanligt trick av misslyckade statsledningar att hitta på ett utländskt hot. Och ingen kan ju säga att vare sig Rysslands eller EUs ledningar har varit särskilt framgångsrika, ur sina respektive medborgares synvinkel. Ryssland har satsat allt på att tjäna pengar på råvaror vilket är det mest riskabla som finns eftersom priserna sätts av nån annan. Och EU harvar på med sina tio procent arbetslöshet. Ett litet hot utifrån kanske kan få folket att ställa upp bakom sina regeringar? Något annat lär väl inte gå?