fredag 15 februari 2008

Tidig tranpremiär


Idag skriver Aftonbladet att de första tranorna siktats vid Hornborgasjön. (Kan inte vara gänget på bilden vi ser ovan, det måste vara en arkivbild.) Det är tidigt det! Men tiderna förändras, och därmed normen för vad som menas med tidigt.

I förrgår rapporterades från Hornborgasjöns egen hemsida:


Mitten av februari. Fordom mitt i den bistra vintern. Men så icke numera. Eller åtminstone inte i år. Lärkor, starar, vipor och gäss har redan börjat dyka upp vid sjön - och nu kommer de första rapporterna om annalkande tranor.


Jag har varit några gånger (två, tror jag) vid Hornborgasjön och stått där och tittat på bortåt tolvtusen tranor när det var som mest. Nu hör man ju mycket om "transdans", men de flesta står bara och hänger, eller går omkring och pickar bland den utlagda potatisen. De mer avancerade fågelskådarna försöker se om det kilar omkring några mer intressanta småfåglar mellan benen på tranorna eller om det eventuellt ligger några sällsynta änder nere i vattnet. Och ibland händer det faktiskt att några tranor börjar dansa runt. Tranorna ropar, nere från sjön ropar sångsvanor, och det blir en väldig kör. Och bakom kören hörs andra fåglar samt ljudet från något tusental människor som står vid staketen och beundrar hela härligheten.

Men med lite tur ser man tranor i stockholmsområdet också. Jag har sett dem vid Ågestasjön och på åkrar bland skogsmarkerna längre bort mot Flemingsberg. Och en gång kom det en trana sträckande över Fiskartorpssjön på Djurgården. Så det gäller att hålla ögonen öppna.

Inga kommentarer: