torsdag 7 februari 2008

Stort hål i onödan


Här har jag gått förbi många gånger, men det var först idag som jag tittade till mot den stora underliga portalen i huset vid hörnet av Timmermansgatan och Fatbursgatan på Söder. Just det - en stor portal, men lite dold. En genomgång genom huset naturligtvis, men vad mer?

Jag undrar vad arkitekt och byggare hade för avsikter med det där stora hålet i husväggen. Man tänker ju inte köra jättehöga lass därigenom, och man hade nog kunnat bygga några extra lägenheter där. Nu kan man ju tänka sig att en hög portal har en dekorativ funktion, den kanske visar på någon himlastormande vision eller dylikt. Men problemet är ju att framför portalen finns ett gångstråk på kanske tio meters bredd och sedan kommer fasaden på nästa hus. (Jag försökte få in allt på en bild, men det gick inget vidare - det finns inte tillräckligt fria ytor för att avbilda hur det verkligen ser ut här.) De som bor i grannhuset kan ju titta ut genom fönstren och beundra den höga porten, men är inte det en rätt begränsad publik?

När yimbysar diskuterar stadsförtätning kanske de bör ägna en tanke åt utrymmesstjälande excesser av den här sorten också. Mycket höga portaler kan vara fina mot fria ytor men mot trånga gatuzoner är de tämligen meningslösa.

Inga kommentarer: