tisdag 12 februari 2008

En solotur för V - recept för framgång?

Efter att ha läst en del bloggar (som denna av Svensson som också länkar vidare till andra) om Vänsterpartiets eventuella självständigare kurs inför nästa val kan jag hålla med om att detta är en gest som måste ges ett innehåll. Det är innehållet i politiken som avgör vad som blir av det hela, och hur innehållet passar ihop med omgivningen. Den som går i takt med den framtida rörelsen vinner (har jag väl skrivit tidigare).

För att vara mer exakt: såväl SAP som V ingår i en bred politisk strömning som åtminstone tidigare ansåg sig ha en grundläggande förståelse för hur samhället utvecklas. Jag menar naturligtvis de samhällsteorier som Marx och Engels utvecklade. Inom SAP har väl åtminstone ledarskapet slängt alla sådana traditioner över bord medan det är lite hit och dit inom V. Till gruppen "hit och dit" kan man nog också räkna en del mindre grupper till vänster om V.

Det positiva nu är att det åtminstone ser ut som om V tänker vara mindre villiga att låta andra tala om vad partiet skall säga, man skall tala med egen röst. Det vitaliserar den demokratiska debatten, en sak som inte skall underskattas i en tid när demokratin trängs från olika håll. För att återknyta till det jag skrev om att gå i takt med tiden: en rörelse som förstår sin egen tid och kan förklara vart utvecklingen leder kommer att bli sin tidsålders röst. Vi kan säga att rörelsen talar, men vi kan också säga att tidsåldern talar genom rörelsen, vare sig det är ett parti eller något annat. Och då kommer folk att känna igen det, se överensstämmelse mellan ord och verklighet. Jag tror att det är lugnast att vara pessimistisk om att något sådant kan ske - då kanske man får en glad överraskning. Genom att skapa sig armbågsrum kan V möjligen bidra till en sådan förklaring av vår tidsålder och vad vi skall göra med den verklighet vi lever i. Annars kommer andra rörelser att göra det.

SAP och miljöpartiet, och herrskapet i Alliansen talar med andra röster som också finns i den här tidsåldern, men kommer det att räcka för den värld som finns om några år? Om de talar för krafter som stagnerar kommer de själva att stagnera och gå under. Det otrevliga blir om de börjar slå vilt omkring sig när de känner att de inte kontrollerar situationen längre. Men man kanske kan vara optimistisk där också - det är svårt att förbjuda verkligheten.

Inga kommentarer: