söndag 10 februari 2008

Gamla och nya harpolekare

På den här videon spelar den moderne bretagnske harpisten Alan Stivell en låt som heter Tri martolod. Det skall betyda "tre sjömän". Men harpan är gammal som instrument. Här är också en bild av en harpospelare som är 4600-4800 år gammal, en liten skulptur från de grekiska Cykladerna (öarna mellan det grekiska fastlandet och Kreta). Så nog är det ett instrument med traditioner!


Jag studerar just nu gamla kulturer vid östra Medelhavets stränder, och det finns mycket information om dem att plocka upp även på nätet - som den här lille spelemannen exempelvis!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag spelar rätt ofta ihop med en harpolekare i Linköping som gärna spelar just bretonsk musik. Men killen på videon hade gärna fått tona ner den övriga musiken lite, för jag hörde knappt harpan alls.

Björn Nilsson sa...

"Killen" - haha, det är ju en av de största inom bretagnsk folkrock samtidigt som han är den som gjorde att klassisk harpmusik från Bretagne väcktes till liv igen och blev känd i vidare kretsar. Och så har han spelat in irländsk och kornisk musik.

Ljudet på den där YouTube-videon är inte det bästa och jag rekommenderar andra inspelningar. Vet inte om Alan Stivell finns på CD, men han spelade in en hel del LP med material av olika typ. Från folkrock till klassiskt, poesi och kampsånger. Av den klassiska typen rekommenderas Renaissance de l'harpe celtique.