onsdag 22 september 2010

Allt ljus på ...

... ja, på vem då? "Allt ljus på artisten" är ett gammalt talesätt, men vem är artisten? Just nu verkar det som de flesta bara vill prata om sverigedemokraterna, men är det verkligen de som är huvudattraktionen? Kan detta upprörda prat om sd dölja att det finns krafter som verkligen har makt och som gör fula saker samtidigt som de försöker framställa sig som fina och demokratiska människor? Skall vi se fram mot en period där alla försök att ta upp något problem omedelbart bemöts med att "det där kan vi inte prata om för det gör sverigedemokraterna och sånt får vi verkligen inte stödja" - även om det skulle vara populära förslag som kommer fram? Och åtminstone kortsiktigt skulle de stora partierna vara glada att kunna använda sd som en ursäkt för att fortsätta att misshandla folk och missköta Sverige. Jag skulle tro att sd skulle uppskatta en sådan situation, att bli ensamma om en mängd saker som folk i gemen tycker borde åtgärdas.

Jag skulle säga: mindre ljus på sd, maximalt sökarljus på vad socialmoderaterna håller på med i sina skumma vrår.

10 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

"Jag skulle säga: mindre ljus på sd, maximalt sökarljus på vad socialmoderaterna håller på med i sina skumma vrår."

Word, Brummarn! Word!

/lasse sa...

Skenheligheten är lite väl överarbetad just nu hos våra riksdagspolitiker, tänk vilken fin och god dager man nu kan framstå i när Sd kommit in i riksdagen.

Björn Nilsson sa...

Hej WW, det var ett tag sedan du hördes av.

Word? Jag kör med Open Office ... jaja, jag förstår vad du menar!

Och "skenhelighet", that's the Word!

Lena Källman sa...

En av fyra avdelningar i sossarnas kriskommission rör de framtida politiska idéerna. De ska, enl. referat i SvD, hämtas från "tankesmedjor och högskolor".

Vart tar arbetarklassen vägen i de nya socialmoderaterna?

Björn Nilsson sa...

Ta vägen ... tja, den får väl gå på charmkurs eller lösa medlemskap i sverigedemokraterna kanske?

Anonym sa...

Sveriges valcirkus har stor likheter med valet dar Bush snodde segern framfor Gore.
Trots fler roster totalt forlorade Gore och tydligen har aven Sverige ett sadant odemokratiskt system.

Det var val Stalin som anses ha sagt nagot i stil med; Det spelar ingen roll hur folk rostar, det som spelar roll ar de som raknar.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Bara ett system där man har lika många representanter som väljare kan ge ett fullständigt rättvisande valresultat (man väljer sig själv alltså, är sin egen valkrets). Har man proportionella val blir det ändå mer rättvisande än med majoritetsval som i England, där kanske den som får en tredjedel av rösterna men blir störst får makten. Majoriteten blir inte representerad. Vore Sverige en valkrets skulle det bli ännu mindre problem med konstiga fördelningar av mandat ibland, men det skulle nog också innebära att stora och glesbefolkade delar av landet blev utan företrädare i Riksdagen. Att det skulle vara fusk med rösträkningen tvivlar jag på.

Jan Wiklund sa...

Även jag tycker det tjatas för mycket om SD. Alla de etablerade partierna har under tretti års tid sett till att arbetslöshet och ojämlikhet har ökat och att politiken har elitiserats. Eller tretti år förresten, elitiseringen började väl ganska exakt 1932.

Ljuset borde riktas på vad vi gör åt det.

Anonym sa...

Björn, ja demokratiska val är knepiga och inte alldeles rättvisa. Just därför ska man vara försiktigt med att kritisera andra länders demokratiska valsystem. Att glesbefolkade delar kommer att sakta representation om absolut majoritet skall gälla är en av anledningarna till att systemetser ut som det gör i USA (liksom i Sverige).

För att hävda fusk vid rösträkningar behöver man bevis. Men att det blir felaktigheter säger sig självt när människor räknar flera miljoner röstsedlar. Om jag förstår det rätt så kan i Sverige vilken röstberättigad person som helst överklaga resultatet och likheten med polsk riksdag blir slående. Hoppas att de etablerade partierna ställer sig utanför sådant och accepterar resultatet även om det handlar om några få rösters skillnad.

Tydligen är det dags att revidera Sveriges valsystem eftersom konstruktionen inte är tänkt att hantera fler än fem partier

Eldorado

Anonym sa...

sakna skulle det stå, inte sakta