lördag 25 september 2010

Några lästips i stället för att skriva något eget

Känner inte lust att skriva något, jag gör några hänvisningar i stället.

Jag skrev i ett tidigare inlägg om militär urbanism. Här är ett långt och tänkvärt inlägg om den smygande tendens som man skulle kunna kalla "väktarisering", när alla möjliga sorters uniformerade personer antas skydda vår säkerhet - men kanske gör att en del av oss känner sig mer osäkra. Läs och fundera.

Nationalekonomi: när krisen satt tänderna i den gamla industrivärlden och vägrar släppa försöker en del (i USA och förmodligen i ett land nära dig snart) att sälja det hela som en "strukturkris". Gamla industrier går under, nya kommer och då behöver staten inte göra något ... men läs vad Krugman skriver om det. Han använder inte ordet underkonsumtionskris, men det är det som det handlar om.

Jag vet inte om det är intressant att fortsätta att tjata om valet och vilka lärdomar man drar av det. En intervju med metallordföranden Stefan Löfven i Dagens Arbete visar inte på någon större ånger eller insikt. Man har inte varit tillräckligt tydliga, säger han. Jag minns en tidigare socialdemokratisk minister (Hellström?) som försökte försvara sig med att han inte varit "tillräckligt tydlig" när han ljugit i något sammanhang med skum vapenexport. I kommentarerna är det dock en som drämmer till och kallar Löfven "klassförrädare". Det kan ju vara korrekt under förutsättning att man tycker att de högsta facktopparna ännu tillhör arbetarklassen. Har han halkat över till bourgeoisien kan man dock säga att han bara gör sitt jobb.

En mindre debatt mellan mig och Helena Duroj finns här. Jag anser fortfarande att folk som bedrivit politik under årtionden och som dessutom har betalt för det skulle vara bättre än jag på att bedöma en politisk situation. Vänsterpartiet gapade över för mycket (sålde de sista resterna av sin själ för några hägrande ministerposter) men tappade hela stycket. Kan vi inte helt enkelt avskriva V som alternativ (SAP blev avskrivet för årtionden sedan) och be dem försvinna och upplåta plats åt en vänster som faktiskt är vänster?Det vettigaste man kan göra nu är kanske att intaga en bekväm ställning och drömma sig bort. Jag tror jag stänger av datorn för ett dygn framåt minst. Låt inte datorn ta över ditt liv! Kanske det här citatet kan visa på en nödvändigt upprorisk inställning - ändra reglerna:


"In football we win if we obey the rules. In politics we win if we have the audacity to change the rules."
Slavoj Zizek

PS. Här är en annan intressant sak att läsa. DS

4 kommentarer:

/lasse sa...

Löfven
"Och ändå gick det så fel.
– Beroende på att vi inte har varit tillräckligt tydliga. Sysselsättningen är vår fråga. ..."


Varför har man då under de senaste 12 åren i regeringsställning tillbett och med råge blidkat en nyliberal teorifiktion om att skyhög arbetslöshet är nödvändig för att inte inflationen ska skena?

Förstår man inte att man spelat bort all trovärdighet i den frågan för länge sen.

Hur svårt kan det vara att se att gapet mellan valretorik och flaggviftande på första maj och den politik man faktiskt för i regeringsställning blivit allt djupare?"väktarisering" (inkl en uppsjö av säkerhetsanordningar som nu mer finns överallt) torde vara den bäst maskerade smygprivatiseringen av vårt samhälle, en privatisering som skett helt utan politisk debatt. När samhället minskar sin del för att stå för "lag och ordning" kommer sådant här av sig själv. Vi får alla betala det i de tjänster och varor vi köper, men som "tur är" inget som belastar den enfaldiga skattekvoten.

Jag förmodar att de flesta som varit med ett tag och bor i en av de större städerna har sett förändringen. När jag växte upp fanns det inga portkoder, portar in i kvarteren var oftast öppna inga affärer hade metalljalusier etc. Nu är det portkoder överallt, hullingförsedda stängsel med låsta grindar sätt upp runt allt fler områden man tidigare kunde passera fritt igenom, etc etc.

Och folk undrar varför folk röstar på SD som ger enkla svar på det här, förvisso felaktiga. Men de adresserar de saker som folk inte tycker om i förändringen av samhället. Folk är ju inte dummare än att de förstår att det är våra etablerade partier som brukar regera som fört oss till denna situation.

Sen säger de förnumstiga politiska vetbästarna att underklassen som röstar på SD inte förstår sitt eget bästa, de borde ha röstat på de som fört oss till denna situation med en växande dold beskattning genom att lag och ordning smygprivatiserats och har som dogm att hög arbetslöshet är ett måste annars skenar inflationen.

Hur kan folk vara så dumma att de inte förstår sitt eget bästa, obegripligt.

/lasse sa...

När det gäller den ökande antalet poliser kan den där kristdemokraten GW ha en poäng, har för mig att han sagt att det är allt fler i administrativ tjänst och färre ute på "gatorna". Själv misstänker jag att farsoten med "new public management" har haft sitt att bidra med. Som det ser ut en ineffektivisering och fördyring av offentliga verksamheter. När jag var ung hade polisen i Malmö ett relativt modest administrativt center. Denna byggdes sen ut med en ännu större komplex, det gamla behölls också. Nu är det dags igen, man behöver ännu mer administrativt utrymme och det ska byggas nytt. Samtidigt har det blivit så att det saknar mening att anmäla bil eller bostadsinbrott annat än om man anser att det finns något att hämta hos försäkringsbolaget.

Den ökande "väktariseringen" inkl säkerhetsanordningar ger ju också en bild av att hoten är större än de är.

Björn Nilsson sa...

Ett inlägg av Pierre Gilly som berör skrämselindustrin: http://pierregilly.blogspot.com/2010/09/radslans-kolportorer.html

Björn Nilsson sa...

Enda fördelen med portkoder är väl att det blir svårare för Jehovas vittnen att kuta omkring i husen. Vanliga tjuvar lär ju inte hindras av sådana småsaker.