söndag 19 september 2010

En rolig bild i stället


Valet skulle ju vara en högtidsdag när folket skulle få en möjlighet att vara med i rikets styrelse. Fattiglappens och miljonärens röst skulle ha samma värde: för var röstande, en röst. Nu gick något fel någonstans och det kommer att vara fel vem som än utropas till vinnare. För de verkliga vinnarna finns någon annan stans än på partierna stajlade valaffischer. Detta känns inte som en glädjens och demokratins dag.

I stället för mer klagomål visar jag en rolig bild. Det var en potatis som såg ut som en hund eller något liknande. I alla fall såg den ut så innan den försvann ner i en potatislåda i ugnen igår.

10 kommentarer:

martin sa...

Nån sa att demokratin och friheten är något som man måste återerövra varje dag. Så också idag.

Så snart drar jag på mig finkostymen och går till valurnan och röstar för ett Sverige som tar hand om ALLA sina medborgare.

Vilken sorts potatis är det? Det får man ju inte veta längre, på jättekartongen i butiken står det bara "Potatis". Vad fan är det?! Jag växte upp med livliga diskussioner om de olika potatisarnas egenskaper runt matbordet. Som en kompis säger, det är fan dags för ett matuppror! (Men så kommer man av sig när man hör att i världen är svälten tillbaka.)

Björn Nilsson sa...

Finns inga urnor, bara trista trälådor. Verkar som om demokratins och frihetens fiender har ockuperat dem för eget syfte.

Sorts potatis? Ingen aning. Svensk färskpotatis stod det.

martin sa...

Plomberade trälådor är funktionalism, jag gillar funktionalism!

Svensk färskpotatis, nån sådan potatis finns inte! :) De som funnits traditionellt i Sverige är:
Bintje, King Edward, Asterix, Mandelpotatis, Blå Kongo, Amandine och Magnum Bonum

Vilka som tillkommit vet jag inte, vad man får i affären det får man inte veta. Varje kännare vet ju att olika sorter har olika karaktär och smak, något som är föremål för långdragna gräl vid matbordet! :)

Björn Nilsson sa...

Var det inte Magnum Bonum som blev totalt sönderodlad och oätbar? Det var så usel potatis för en del år sedan att jag slutade med denna matvara nästan helt.

Pluggen var inte blå, så då kanske det inte var Blå Kongo i alla fall?

/lasse sa...

Om man får tro Wikipedia så försvann Magnum Bonum därför att den var mycket ljuskänslig och blev lätt grön.

Klart det finns många sorter, de flesta har jag aldrig hört talas om.
Berntssons Potatislager
MINERVA är en av marknadens tidigaste och mest odlade färskpotatissorter

Mandelpotatis har förstås sin plats men annars ska det vara mjölig potatis som man också kan göra gott mos på. Mjöliga potatisar lär också vara de som innehåller mest C-vitamin.

Till och med i den potatisätande randstaten verkade potatisens år 2008 ha gått ganska oförmärkt förbi.

International Year of the Potato - 2008
"The world potato sector is undergoing major changes. Until the early 1990s, most potatoes were grown and consumed in Europe, North America and countries of the former Soviet Union. Since then, there has been a dramatic increase in potato production and demand in Asia, Africa and Latin America, where output rose from less than 30 million tonnes in the early 1960s to more than 165 million tonnes in 2007. FAO data show that in 2005, for the first time, the developing world's potato production exceeded that of the developed world. China is now the biggest potato producer, and almost a third of all potatoes is harvested in China and India."

Till och med så att potatisodlingen i den sk utvecklade världen minskat sen 1993.

Björn Nilsson sa...

Det finns en massa potatisodlare i Västbengalen har jag läst. De har problem med inkomsterna av sina odlingar.

/lasse sa...

Skulle inte förvåna om det är Världsbanken som ligger bakom knölodlingspolitiken, det brukar inte leda till något gott när de ska diktera vad som ska odlas. Man förstörde kaffemarknaden för odlarna när man "uppmuntrade" en rad länder att slå sig på kaffeodling för export, Vietnam t.ex. snart var marknaden förstörd av ett överflöd av billigt lågkvalitet kaffe som även drog ner priserna för de som hade bättre kvaliteter och alla stod där med lönsamhetsproblem. De stora globala jättarna tjänade på det, råvaruspekulanterna också och vi konsumenter fick knappt se så mycket av det billigare kaffet.

Björn Nilsson sa...

Massproduktion, sämre kvalitet, visserligen kanske lägre priser (åtminstone för odlarna), samt en produkt som i konsumentledet smakar piss om vi talar om kaffe specifikt, rått uttryckt. Det är väl ungefär vad kapitalistisk massproduktion leder till.

martin sa...

OT: Kaffe utgör en världsmarknad på 480 miljarder per år, marknaden domineras helt av 4 stora aktörer. Nestle, Unilever, Kraft och Proctor & Gamble. Den absoluta merparten av vinsterna görs i konsumentled där en stor mängd olika produkter introducerats.

Medelsvensken dricker 150 L kaffe per år. Sverige importerar kaffe för 2.7 miljarder per år.

Kaffepriset har genomgått flera kriser. Sedan början av 90 talet har intäkterna från kaffe halverats i kaffeproducerande länder. Medan intäkterna i konsumentled har tripplats under samma period.

Har nyligen gjort research för ett kaffeprojekt.

Björn Nilsson sa...

Ja, det är mycket kaffe som åker ner i de svenska struparna. Men då är det åtminstone rejält svenskt svart kaffe! (Nästan, i alla fall - rostat i Sverige.)