onsdag 1 september 2010

Vänsterstudenter - kast med liten bok


Ibland får man försöka vara kluven för att lyckas i politiken. Eller om man säger så här: försök inta några olika positioner samtidigt och hoppas att ingen märker eventuella motsättningar. Jag gick förbi den här lappen på gatan tidigare idag. Uppenbarligen försöker en radikalare flygel av Vänsterpartiet försöka knyta an till ännu radikalare flyglar, de där som är maskerade och kastar saker. Företrädesvis då gatsten och liknande saker. Men i nästa steg tar man tillbaka minst hälften.

Sett på håll skulle man kunna tro att den här gatukämpen tänker langa iväg en tegelsten exempelvis, men vid närmare anblick ser det mer ut som en bok. Själv har jag viss motvilja mot att saker över huvud taget kastas vid gatubataljer, och som bokvän tycker jag man skall vara försiktig med litteraturen. Om man nu har kunskap så är det väl kunskapen som skall användas som verktyg för att förändra samhället, det verkar mindre klyftigt att kasta bort ett av de medier som används när kunskapen förmedlas.

9 kommentarer:

Kerstin sa...

Fast nu noterar jag till min oerhörda förvåning att kulturpersoner både i bloggvärlden och i SR börjar oja sig över att "fakta" börjar bli populära igen och att det är illa eftersom det inte finns några fakta.
Så kunskap står inte högt i kurs idag börjar jag förstå. Det är mycket trevligare, tycks somliga anse, att var och lever med sin sanning, och att vi alla anser att den ena sanningen är lika bra som den andra.

Tala om att lämna fältet fritt för demokratiförstörarna.

Björn Nilsson sa...

Ja, man upphör väl aldrig att förvånas ... men man kan väl undra över kvaliteten hos de "fakta" som antas bli populära igen.

martin sa...

Kerstin,
fakta är problematiskt, den är till sin natur odemokratisk. Fakta tolererar inte något annat, den förhåller sig aldrig neutral, den är revolutionär till sin natur. Folk vars åsikter går emot fakta, de känner sig förtryckta av densamma, de vill ha rätt att tycka som de vill.

Kjell Martinsson sa...

Det kanske är dubbelmaoisterna som slår till - igen! "Bekämpa bokdyrkan"

Björn Nilsson sa...

Nja, det kan ju vara en aspekt också - men jag misstänker att den här gruppen inte läsare ordf. Maos verk.

martin sa...

Det hela har nog mer med vänsterns dåliga självförtroende att göra. Socialism är coolt, revolutionärt är ball, men vänstern är väl sedda som lite töntiga. De försöker tuffa till sin image, kanske för att peppa sig själva.

Björn Nilsson sa...

Kanske det. VSF kan inte vara så stort, och högskolorna är väl i allmänhet rätt "opolitiska" eller borgerliga institutioner - och de som inte är åt det hållet är häftiga anarkister med ring i näsan. Det kan vara besvärande att ha sådana figurer omkring sig naturligtvis, särskilt om man själv är en ganska liten grupp.

Olof sa...

Hej Björn, jag trillade in här av en slump, det är faktiskt jag som har lauoutat affischen.

Orginalet är gjort av gatukonstnären Banksy är redan den är en parodi: http://blog.collectables-now.com/wp-content/uploads/2008/01/banksy.gif

Björn Nilsson sa...

Tack för upplysningen. Blomkvasten i originalet ser trevlig ut. Hoppas mottagaren uppskattar den.