måndag 13 september 2010

Religiösa konstigheter

Det här är väl en konstighet som passar mer exempelvis för Lindenfors' blogg, men strunt i det. Saxat härifrån:


In 1994 it was learned that Adolf Hitler had been posthumously baptized by the Mormons together with 380,000 of his holocaust victims, including Anne Frank....  Also baptized were David Ben-Gurion, the first Prime Minister of Israel, and Sigmund Freud.

Jo, det är ju så att mormonerna döper folk som är döda, ifall de under sin nya tillvaro som döing skulle vilja gå med i deras samfund. Men att försöka värva der Führer är väl ändå att ta i?

Här har vi orsaken till att mormoner försöker filma exempelvis kyrkböcker runt om i världen - de vill gräva fram namn på nya gamla döda att döpa så där i efterhand. Vanliga civila släktforskare har haft nytta av det, det är väl det mest positiva man kan säga om tokerierna.

14 kommentarer:

/lasse sa...

Kändis är en kändis, Adolf är inget undantag. Nu är jag inte så insatt i Mormonernas skojeri men jag förmodar att de kommer till himmeln när de dör. Om det nu är ett brett urval av folk på de mormonska himmelska ängderna blir det förstås både glatt och livat. Trots sin brister var Adolf en skicklig organisatör, en sådan kan alltid behövas i en halvtokig försammling. :-)


Mormonerna är praktiskt folk som har tumme med sin Gud. När man i USA började sätta åt dem för att de diskriminerade svarta, man skulle väl kunna tala om ren rasism, så konstrade de och stretade emot. Men sen när USAs mäktiga skattemyndighet IRS hotade med att dra in den skattebefrielse som religiösa organisationer har så förstod den mormonske Guden genast att det var allvar och att högre makter tagit honom i örat. Den mormonske guden lät omgående meddela den aktuelle mormonske profeten att reglerna ändrats och påbudet om rasism hade blivit utrangerat.

Björn Nilsson sa...

Har för mig att Gud någon gång i tiden tyckte att mormoner inte skulle dricka kaffe (eller om det nu var te?). Men sedan fick någon äldste en uppenbarelse om att nu var det fritt fram med varma drycker, och så behövde man inte bekymra sig om det längre. Ganska flexibelt när det ramlar ner uppenbarelser vid rätt tillfälle!

Kerstin sa...

Det är inte bara så att de försöker frälsa döda. De anser också att det står en massa själar och knackar på och vill in i jordelivet, som måste räddas in här så att de kan kvalificera sig till himmelriket. Därför är det varje kvinnas skyldighet att föda fram så många barn som möjligt.
Visst är det otroligt vad folk kan tro på. Man undrar ju hur det ser ut inuti deras hjärnor? Vilka delar det är som fattas.

Björn Nilsson sa...

Vad som fattas? - Kritiskt och logiskt tänkande kanske?

Björn Nilsson sa...

PS. Och så hjälper det ju alltid att ha en ofelbar ledare som är direkt uppkopplad till gudomligheten och alltid vet bäst! DS

/lasse sa...

Hos muslimer förekommer liknande, lokala mullor eller vilken titel det är fråga om kan vara ganska flexibla i att utfärda fatwor om både det ena och andra som det kan tänkas göras undantag från och vara tillåtet. Den svenska statskyrkan är inte sämre på detta område den flexibla tydningen av himmelsgudens vilja, en prelat från början av förra århundradet som hade kunnat göra en tidsresa till i dag skulle nog undra om det var samma kyrka som han verkade i.


För något år sen så kallade den saudierna till sk "interfaith" sammankomst. Man strömmade villigt till, rabbiner, potentater från olika sorters kristna samfund och förmodligen även de religiösa dödsfienderna Shia. Det som var denna sköna förenings orsak var kampen mot mänsklighetens största hot, det sekulära samhället som bredde ut sig alltmer. Jo det finns väl få gånger där de religiösa kan lägga ner den interna stridsyxan och göra gemensam sak som när det finns ogudaktiga hedningar att ta itu med.

Björn Nilsson sa...

Kanske dags för en de gudlösas konferens? De behöver ju inte lyssna till ofelbara ledare utan kan helt enkelt lyssna till det egna förnuft (och andras förnuftiga tankar).

Mormonlady sa...

Paulus nämner dop för de döda i 1 Kor 15, och har dem som argument för att det finns en uppståndelse, ett liv efter döden.

Och vad är det för fel med att hoppas på att alla människor kommer till himlen? Det är väl en bättre teologi och åsikt än att man tror att alla förutom man själv kommer till helvetet? Mormoner vill tro att alla människor kommer till himlen, eller åtminstone nästan alla.

http://blogg.aftonbladet.se/7097/2010/05/omvandelsedop-dop-for-de-doda-spadbarnsdop

http://blogg.aftonbladet.se/7097/2010/03/kommer-bara-mormoner-till-himlen

http://blogg.aftonbladet.se/7097/2010/02/proxy-postum

http://blogg.aftonbladet.se/7097/2009/03/1163554

När det gäller rasism så är det ett protestantiskt problem snarare än ett mormonskt. Speciellt Sydstatsbaptisterna och metodisterna hade problem med rasism.

http://en.wikipedia.org/wiki/Curse_and_mark_of_Cain

http://www.blacklds.org/history

http://en.wikipedia.org/wiki/American_Colonization_Society

http://www.ame-church.com/about-us/history.php

http://www.religioustolerance.org/chr_slav2.htm

Men om man vill veta vad olika kristna ledare i olika samfund har sagt och tyckt, så finns det ett outsinligt material som kan roa de flesta.

http://freetruth.50webs.org/

Mormonkyrkans ledare anser inte att de är fullkomliga. Den enda som jag vet påstår sig säga fullkomliga saker är påven då han uttalar sig ex cathedra.

Mormonkyrkan har inte en sådan dogm, utan det allra mesta som mormonledare säger är av personlig och privat natur som aldrig blir lärdomar som Mormonkyrkan tar till sig.

Man får alltså tycka och tro väldigt mycket och olika i Mormonkyrkan, oavsett om man är en ledare eller inte. Sista gången som profeten och apostlarna gjorde ett officiellt uttalande var 1995 i en proklamation om familjen.

http://lds.org/library/display/0,4945,161-1-11-1,00.html

Gången innan dess det gjordes ett officiellt uttalande så handlade det om att alla män skulle få lov att bli präster 1978.

http://blogg.aftonbladet.se/7097/2009/07/hur-kyrkans-lara-och-ledares-uttalanden-bor-tolkas

http://en.wikipedia.org/wiki/Papal_infallibility

http://www.ft.com/cms/s/0/938ff454-8a32-11df-bd30-00144feab49a.html

http://blogg.aftonbladet.se/7097/2010/05/mormoner-pepsi-cola-coca-cola-och-koffein

Björn Nilsson sa...

"29Vad skall annars de göra som låter döpa sig för de dödas skull? Om de döda inte alls uppstår, varför låter man då döpa sig för deras skull?" 1 Kor 15 i nya översättningen.

Låter inte som dop av döda, snarare att man gör något själv.

Paulus försökte få folk att inte tro på det här: "Men om Kristus inte har uppstått, ja, då är vår förkunnelse tom, och tom är också er tro." Men så är det ju.

Vi lever ett tag och återgår sedan till det stora kretsloppet i form av diverse materierester. Svårare än så behöver det inte vara, och man behöver inte lattja med himlar eller helveten bortom det jordiska. Adolf Hitler gjorde livet till ett helvete för Anne Frank, men inte finns det kvar några andeväsen som skulle lyssna om man ropar heil Adolf till dem!

/lasse sa...

Bible Teaching and Religious Practice
Mark Twain (from Europe and Elsewhere and A Pen Warmed Up In Hell)

"The methods of the priest and the parson have been very curious, their history is very entertaining. In all the ages the Roman Church has owned slaves, bought and sold slaves, authorized and encouraged her children to trade in them. Long after some Christian peoples had freed their slaves the Church still held on to hers. If any could know, to absolute certainty, that all this was right, and according to God’s will and desire, surely it was she, since she was God’s specially appointed representative in the earth and sole authorized and infallible expounder of his Bible. There were the texts; there was no mistaking their meaning; she was right, she was doing in this thing what the Bible had mapped out for her to do. So unassailable was her position that in all the centuries she had no word to say against human slavery. Yet now at last, in our immediate day, we hear a Pope saying slave trading is wrong, and we see him sending an expedition to Africa to stop it. The texts remain: it is the practice that has changed. Why? Because the world has corrected the Bible. The Church never corrects it; and also never fails to drop in at the tail of the procession - and take the credit of the correction. As she will presently do in this instance."

Mormonlady sa...

Kristna höll på med dop för de döda i flera hundra år. Det var först 393 i synoden i Hippo som det blev förbjudet, och det kom ett andra förbud 4 år senare på mötet i Kartago.

Livet som andevarelse är inte riktigt likt det som när man har en kropp. Det är nog svårt för vem som helst att kunna föreställa sig det.

Vad Paulus menar är att om det inte finns någon uppståndelse så är tron tom, dvs helt meningslös. För honom innebar det alltså att allt hängde på att Jesus Kristus hade uppstått.

Det finns flera mycket snarlika historier om män som gått ett liknande öde som Jesus. Så jag tror nog att Gud vill säga oss människor något.

http://www.forgottenbooks.org/info/9781605061030

Björn Nilsson sa...

Kyrkohistoria och citat från "heliga skrifter" är ett säkert sätt att döda alla eventuella andliga känslor och upplevelser. Däremot fungerar de bra för mer eller mindre maktgalna psykfall som hittar några godtrogna som går på finterna. En gud som inte kan uttrycka sig begripligt borde nog gå en kurs i kommunikation först i stället för att försöka säga något.

/lasse sa...

Det var en som undervisade i religion på ett universitet mitt i bibelbältet i USA, han hade gjort ett test några gånger på föreläsningar med något hundra åhörare. Han frågar hur många är det som tror att bibeln är guds meddelande till människan, i stort sett alla händerna åkte upp, sen frågade han hur många har läst Dan Browns Da Vinci koden, alla händerna upp igen, sen frågande han hur många har läst hela bibeln, spridda handuppräckningar i salen. Lite konfunderande att alla dessa som är mer eller mindre troende har större intresse för vad Dan Brown har att säga än vad skaparen av himmel, jord, människan och universum har att säga till dem.

Björn Nilsson sa...

Den som inte grundligt studerat Habakkuk och apokryferna kommer att få det besvärligt att krångla sig genom pärleporten kan jag lova!

Förr kunde folk läsa bibeln för att spåra upp de osedliga avsnitten, men det var på den tiden när det inte fanns så mycket annan litteratur att få tag på. När nu Dan Brown (som jag inte läst) har kommit kan tydligen folks nyfikenhet tillfredsställas på lättare sätt.