fredag 17 september 2010

Rymden, stor fågel, gammal orm

Valet kändes uttjatat för länge sedan. Först tjatas vi ihjäl med att det skall vara val. Sedan kommer nästa omgång när vi skall tjatas ihjäl med eftervalsanalyser också. Jag kör lite vetenskap idag i stället.Säga vad man är, rymden är fantastisk, och det går att göra fascinerande bilder av detta med dagens grafiska möjligheter. Bilden här ovan föreställer en dramatisk sektion av Carinanebulosan. Vill du se en animerad föreställning av detta fanasteri, gå in på Hubbles hemsida här och välj en vanlig eller 3D-version av en resa i Carina.

Från rymden tillbaka till Moder Jord. Här är bilder av en fågel som levde för 5-10 miljoner år sedan i Sydamerika. Dagens fågelskådare skulle nog med nöje ha kryssat den här gynnaren. Enligt återfunna skelett hade Pelagornis chilensis  fem meter mellan vingspetsarna. Ingen liten kolibri direkt!

Skelettet

Närbild på huvud och näbb. Även om man är fågelbiten skulle man nog inte vilja bli biten av just den här!

Hur en tecknare tänkt sig Pelagornis chilensis

En respektingivande gamling alltså. Och här till sist en orm som är femtio miljoner år gammal och som röntgats på ett sjukhus i Texas.Det fanns alltså ormar för femtio miljoner år sedan. Kanske finns det ormar om femtio miljoner år också. Den moderna människan har väl funnits i hundratusen år eller så. Mer avancerade samhällen började uppstå för cirka tiotusen år sedan. Vad kommer att finnas om tiotusen eller hundratusen år om vi ser framåt?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Kackerlackor! De tycks överleva allt.

Björn Nilsson sa...

Det är klart, har man en mångmiljonhistoria bakom sig redan så lär man klara sig ett tag till, även om förhållandena blir besvärliga ibland.