En infödd Söderbo vid namn Björn sitter i sitt Stockholms-ide och brummar och tänker om politik och samhälle, konst och litteratur, vetenskap, natur och filosofi. Och lite annat också, när andan faller på.
Varje klok sociolog och historiker vet att man bara lär av vinnarna i det korta perspektivet. De mer varaktiga lärdomarna får man av de problematiska fallen, förlorarna och självrannsakarna.
Ett lyckat försök är bara en reproduktion av vad man redan visste. Ingen experimenterar i mörker. Ett misslyckats försök innehåller kunskap, kunskap som fattades när man valde att göra experimentet.
Själv försöker jag misslyckas så ofta som möjligt, om man aldrig gjort fel, hur kan man då veta att man gör rätt?
Funkar ett experiment så blir nästa uppgift att få experimentet att misslyckas. Annars har man inte lärt sig något, de betingelser som man hade är en infinitesimal skärva av kunskap, den måste man bredda genom att ta reda på vilka parametrar som behövs, vilka som är oviktiga och inom vilka intervall de skall vara.
Men helst vill man att det skall gå spektakulärt fel, spektakulärt i betydelsen, något okänt hände.
Nåja, Martin, några gränser får vi väl tänka oss ... jag bor några minuters promenad från stället där Nobels experiment med glycerin ställde till med en jättesmäll (och några dödsoffer). Jo, det är klart, man lärde sig något av det också.
Men generellt måste väl möjligheten att "misslyckas" (att få oväntade resultat) finnas med i de flesta former av naturvetenskap åtminstone.
Dessutom kan "misslyckanden" i köket bidra till att nya intressanta maträtter kommer fram!
3 kommentarer:
Ett lyckat försök är bara en reproduktion av vad man redan visste. Ingen experimenterar i mörker. Ett misslyckats försök innehåller kunskap, kunskap som fattades när man valde att göra experimentet.
Själv försöker jag misslyckas så ofta som möjligt, om man aldrig gjort fel, hur kan man då veta att man gör rätt?
Funkar ett experiment så blir nästa uppgift att få experimentet att misslyckas. Annars har man inte lärt sig något, de betingelser som man hade är en infinitesimal skärva av kunskap, den måste man bredda genom att ta reda på vilka parametrar som behövs, vilka som är oviktiga och inom vilka intervall de skall vara.
Men helst vill man att det skall gå spektakulärt fel, spektakulärt i betydelsen, något okänt hände.
Tack för det här ytterst läsvärda tipset!
Nåja, Martin, några gränser får vi väl tänka oss ... jag bor några minuters promenad från stället där Nobels experiment med glycerin ställde till med en jättesmäll (och några dödsoffer). Jo, det är klart, man lärde sig något av det också.
Men generellt måste väl möjligheten att "misslyckas" (att få oväntade resultat) finnas med i de flesta former av naturvetenskap åtminstone.
Dessutom kan "misslyckanden" i köket bidra till att nya intressanta maträtter kommer fram!
Skicka en kommentar