tisdag 2 juli 2013

Sommarläsning - Clarté


Nya numret av Clarté (nr 2/2013) ramlade ner i brevlådan i eftermiddags, med intressant sommarläsning. Arbetarlitteratur är huvudtema, så har vi en upplysande artikel om Syrien, soldatupplevelser under Andra världskriget, Lenin skriver om partiets förhållande till religiösa, och en del annat. Läs själv (Clartés hemsida, i skrivande ögonblick har de inte fått upp information om nyaste numret.)

Början och slutet av Hans Isakssons ledarartikel är värda att citera:

En cyniker kanske kan kalla det gångna århundradet för den tid, då den revolutionära socialismens ande blev kött och tillfälligt besökte jorden - för att sedan liksom sin bibliska förlaga förföljas, misshandlas, avrättas och lätt äcklad över människorna, på obestämd tid lämna oss efterlämnande ett splittrat och med tiden alltmer korrupt ledarskap.

...

Det vanligaste fel vi på vår kant gör är kanske inte att överskatta vår fiende - det är att hålla huvudet så högt i det blå att vi underskattar våra vänner och stundtals inte ens blir varse dem. Då ser vi inte i verkligheten det som vi teoretiskt ofta brukar hävda - att vårt system faktiskt går havande med ett socialistiskt. Kapitalismen står på lerfötter - inte bara i Sydeuropa, utan också här.

Från min synvinkel, återigen: den tekniska och vetenskapliga utvecklingen gör omvandlingen önskvärd och möjlig. Det är detta som sker när nya förutsättningar växer fram inom ramen för ett äldre system och så småningom spränger dess ramar. Upplevelsen kan bli smärtsam, särskilt för de som kedjat fast sig vid det gamla sönderfallande systemet, men den blir lik förbaskat nödvändig och frigörande för flertalet av oss.


Inga kommentarer: