måndag 8 juli 2013

Indikatorer?

Ett par bilder jag tog i förbigående i förmiddags. De anknyter till vad jag tidigare skrivit om att man kan bevaka konjunkturerna genom att hålla ett öga på fönster till affärer och andra lokaler och se vad som där pågår. Det här är i gången mellan Sergels torg och Regeringsgatan. En tom lokal här borde på grund av läget vara uthyrd på nolltid. Det som kan hindra är hutlös hyra alternativt dåliga konjunkturer, eller båda samtidigt.

Kolla också när det står REA, Realisation eller Sale i skyltfönstren. Jag vet inte om det finns något rent svenskt ord för den här företeelsen, men när det hävdvunna 'realisation' byts mot 'sale' kan man undra - är det någon som skäms, som tycker att det inte låter lika billigt med 'sale'? Affärer som går riktigt bra borde inte behöva ha billighetsförsäljningar så ofta. Är det sådana här skyltar i stor omfattning och länge gäller det att se upp - det kan vara ett hål i ekonomin någonstans.

3 kommentarer:

martin sa...

Med deflationen vi har så krymper ju ekonomin som helhet. Kanske folk börjat betala på lån, eller som man oxå kan kalla en sådan aktivitet i en låneekonomi: förinta pengar.

Björn Nilsson sa...

Tack för påminnelsen. Har glömt att kolla siffrorna på ett tag, men nu är (om man uttrycker det lustigt) prisökningarna enligt KPI negativa jämfört med förra året. Ned 0,2 procent enligt SCB. Och för låntagare så är ju sådant inga goda nyheter. Åker dessutom räntorna upp så ...

martin sa...

Deflation på 0.2 % kan tyckas lågt och inget att oroa sig för. Men vi snacka låneekonomi här. Inflationen har knappt nått upp till 2 % under de värsta köpfesterna. Sedan skall vi veta att det sitter folk nu och formligen vräker ut pengar i samhället för att dämpa utvecklingen. Ingen vill tala om deflation, det är locket på, man hoppas att inflationen tar fart nästa kvartal så att man på normalt postmodernt sätt kan hävda att det aldrig fanns någon deflation.