tisdag 26 november 2013

Blåst (!?)

Något säger mig att killen till vänster kan känna sig rätt blåst. Kan ha fel, men jag undrar om USAmerikanerna räknade med att ryssarna skulle göra ett enkelt påpekande:

"Ni säger att ni vill bygga en robotsköld i Europa som försvar mot iranska kärnvapenmissiler (fast alla vet ju att den är riktad mot Ryssland för att möjliggöra ett förstaslag av er mot oss som vi inte kan försvara oss emot). Men nu har ju till och med ni tvingats backa vad det gäller det obefintliga iranska kärnvapenprogrammet, så vad finns det för motivering till era antirobot-robotar? Och så kanske vi kan prata lite om israelernas högst reella kärnvapen på en gång ... "

Verkar som om ryssarna jobbar 'orientaliskt' - långsiktigt och målinriktat. Om de på vägen mot målet skulle bli trampade på tårna av någon dumskalle kan de ignorera detta. Åtminstone för tillfället. Även svenska politiker bör tänka på det. Målet är det viktiga. Det andra är småsaker. Och att få bort krigshotet vid Persiska viken och neutralisera ett neurotiskt och kärnvapenutrustat Israel, samt få slut på kriget i Syrien, är stora saker men förmodligen bara delmål på vägen mot Målet. Så länge delmålen är positiva finns det ingen anledning att klaga, men det finns anledning att hålla ögonen på hur den ryska politiken i stort utvecklas.

2 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Ja, jänkarna tycks improvisera. Avtalet med Iran är bra för världen men de tycks inte ha funderat mycket på konsekvenserna rent maktpolitiskt.
Under ett halvår kan de inte straffa Iran för någonting utan att bryta mot sitt eget avtal. Iran har på sätt och vis återfått sitt nationella självbestämmande.

Björn Nilsson sa...

Det är möjligt att jänkarna planerar och gör upp de mest fantastiska strategier, men så har vi ju det där med verklighetsförankringen. Ryssar och kineser verkar mer jordnära. Kanske naturligt att makter på uppgång har mer realistiska förväntningar än de som är på väg utför men inte riktigt har fattat det ännu. Det skall bli intressant att se om det här är ett steg mot en fredligare värld eller om det är en mellanperiod innan krisen blir ännu värre. Israel och Saudi torde jobba på det senare alternativet, med det kan ju vara så att Washington nu känner sig starkt nog att utmana dem. Ärligt talat: hur många tycker att en Israel-Saudiallians verkar särskilt smaklig?