onsdag 20 november 2013

Marginaliserade?

För någon dag sedan håvade polisen in några individer tillhörande Revolutionära fronten. Jag vet inte om de känns så enormt revolutionära, trots gruppsymbolen:

Ett trasigt kugghjul, kan ju föra tankarna till industri, men hur många RF-are finns det på fabrikerna?

De känns knappt som en front heller, men bevisar att även små grupper ibland kan få stora rubriker. Men efter någon dag har det dött ut, som det verkar. I Aftonlövet skriver Cantwell om det avtagande intresset:

Är detta en klassfråga? Tar vi lättare på vänsterextremt våld för att det företrädelsevis är medelklassens barn som gör sig skyldiga till det? För att vi vet eller tror oss veta att de mognar, släpper revolutionsromantiken och utbildar sig till psykologer och socionomer?

Eller är det så att vår avsky gentemot den högerextremism som detta våld i regel riktar sig mot är så stark att acceptansen blir för stor?
Sedan påpekar han att det högerextrema våldet är värre och farligare än vad de nu aktuella slagskämparna utövat.

... extremhögern är betydligt farligare än ytterlighetsvänstern.
Den som hävdar något annat måste först trolla bort Ausonius, Mangs, mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg och Malexander.


Men det sista tror jag inte slagskämparnas kompisar uppfattar, annat än som ett skäl att 'slå tillbaka först', vare sig det verkar rimligt eller inte. De må se sig som förtalade av borgerliga media och förföljda och missförstådda, men när de talar själv genom sina reklamfilmer ... tja, jag skulle tro att de flesta människor som ser dessa filmer inte skulle ändra mening om RF. Snarare att övertygelsen stärks att det här är personer som man helst inte vill ha med att göra.

Själv slängde jag in en provokation på debattsajten Socialism.nu och ifrågasatte om det är så bra med grov misshandel, vilket är en av punkterna som polisen hängt upp gripandena på. Det rör sig om unga personer, och förhoppningsvis kommer de bort från den här verksamheten innan 'grov misshandel' förvandlas till dödsfall. Men det verkar som om somliga som diskuterar där tycker det går an med våld på gränsen till dödande. Jäkla tomtar!

När jag för några dagar sedan skrev kritiskt om möjligheten att ungdom i Rinkeby och liknande ställen kan bli en revolutionär tillgång yppade jag vissa tvivel om det. Visserligen kan man bygga politiska positioner där, men risken är att det handlar om personer som är marginaliserade i det svenska samhället. Och i och med att de är i marginalen kan de inte påverka så mycket annat än att elda upp några bilar ibland och bedriva meningslösa slagsmål med polisen. Sådant kommer knappast att störa den förhärskande samhällssystemet i Sverige så mycket. Och jag undrar om samma sak möjligen gäller de här RF-ynglingarna. Ett ganska litet antal personer omkring de tjugo som kan slåss med meningsmotståndare men inte uppnå några vettiga förändringar eftersom de inte har något märkbart inflytande någonstans bortom den närmsta kamratkretsen. Marginaliserade alltså, och med ett beteende som borde flytta dem ännu längre bort i marginalen. Man kan ju hoppas att de håller sig lugnare nu, och i stället utbildar sig "till psykologer och socionomer".

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja idag är minst 50 % av folk i Sverige marginalisarede, hela arbetar klassen .
En majoritet går under betäckningen "svaga grupper" Det är bara den mer eller mindre priviligierade medel klassen som är politiskt organiserad.
I Rinkeby bor ca: 15000, Tensta ca:15000 på norra Järva lika många,60.000 tusen i marginaklen och befolkningen är ung.
Ute i landet, små städer, bruks orter bor också en massa marginaliserade människor.
RF verkar vara något som skapats ,för att legitimera repriseon,svårt att tro att det är seriöst menat? Även om det är medelklass ungdommmar(som styr)verkar det långsökt med våld lite väl naivt.Fras radikala skrifter,kan det verkligen uppkomma spontant?
I dag är de politiska rörelser ,som ska föreställa "vänster" och har ekonomiska resurser och stöds av myndigheter, de kommer ju till "förorten" och missionerar i socialförvaltningens regi "feminister" och HBTQ aktivister, men budskapet ekar tomt och det blir inget gensvar.....att damma av några fras radikala tes duggande vålds romantiker, tror man det ska gå hem i stugorna eller i förorten? Majoriteten av Sveriges befolkning är en "marginaliserade grupp, och det gäller att se till att de styrs in på rätt sido spår, de som inte lockas av vegetarisk kost, HBTQ eller feminism, ska de nu erbjudas fras radikala revolutionära sekter, som är som en parodi på 70 tals vänster? Vem sitter och knåpar ihop det här programmen?
Jag tror inte de "marginalisarede är lika naiva,som medelklass ungdomar att de går på vad som helst!
Dine Malmsten

Anonym sa...

Att bro på "Rinkebys politiska historia" tidskriften:
"kommunistiska ARBETAR KOMMUNEN" som jag fått mig till delad. " En bild från upproret i Rinkeby" Fotot är inte tagen i Rinkeby!Jag bor här,har bott härca: 30 år sedan 1972.(under 41 år)
Jag har 4 barn som gått i skolan och på dagis här, jag har bott på 6 olika adresser, var är bilden tagen? Rinkeby är bara 1 km2 jag känner inte igen platsen! (Men det spelar väl ingen roll, bara det är lite rök och massa folk, kan man påstå att det är här!
Rinkebys politiska historia,stämmer delvis, men storyn är snodd.
Om man ser på Stockholms förorter, som något i marginalen, det beror på var man befinner sig, Rinkeby har alltid, så länge jag har bott här varit en spegelbild av händelserna ute i värden.
D Malmsten

erike Larsson sa...

Ja, låt oss pröva den framgångsrika 68-vänsterns väg och alla utbilda oss till akademiker! Var ju lyckat!

Enda marginaliserade här är du. RF sysslar knappast med vad de gör för att få brett folkligt stöd, de håller bort fascister från gatan så att socialister kan fylla det rummet. Dock verkar alla organisationer inkapabla till att fylla något rum...

Lasse Strömberg sa...

Jag vet inte hur många dödsoffer det vänsterextrema våldet orsakat, men det är ca 20 dödsoffer för det högerextrema under de senaste 10-talet år.
Räknar vi från 1933 leder högern med hästlängder.

Jan Wiklund sa...

Det verkar som vi inte har lyckats ta oss ur det politiska moraliserandets träsk. När det gäller politik är den enda moralen vad resultatet blir.

Alltså kriteriet är inte om de man slår på käften förtjänar det eller inte, utan om man på något som helst vis försvagar klassamhället om man gör det.

Sånt går för all del inte att veta förrän efteråt. Men en hygglig tumregel kan ju vara om de man anser som sin politiska bas gillar det man gör eller inte.

Jag vet inte vem de här våldsamma grupperna anser som sin bas, men jag misstänker att det handlar om det närmaste umgänget. Alltså inte den svenska arbetarklassen i vid bemärkelse.

Och då är det identitetspolitik man håller på med. Precis lika okonstruktivt som vad de mest inskränkta hbtq-grupperna håller på med.

Anonym sa...

Intressant att OR tar så tydligt ställning för RF. KP skull aldrig göra det, de ägnar sig istället åt att fördöma allt som är "radikalt".

Anonym sa...

Konstigt med en tidskrift, som inte har någon utgivare? Inga namn, ingen adress,som leder till någon person?
Vem har skrivit artiklarna,
i "kommunistiska ARBETAR KOMMUNEN" .
RF ,i vilket syfte andvänds våldet?
Mycket långsökt!
Läs historia och se när kamp, övergår i våld.
Men samhället, kanske behöver våldsamma vänster extremister för att legitimera repriseon. För höger extremistiskt våld ska ses som mer oförargligt? Högerextrema har begått fler mord, skadegörelse och misshandel. Behövs balans för att man ska kunna andvända "Kålsupar teorin" ?
I förorterna växte kravallerna ur ett långvarit missnöje med polis ,socialtjänst, arbetsförmedling och skolans.
Många framför allt killar har haft mycket dåliga erfarenheter av myndigheter,fritids aktiviteter har länge riktats till "tjejer" för att motverka "patriarkala strukturer " utslagningen bland unga män har varit stor! Men även under dessa våldsamheter,fanns tecken på att provokatörer utifrån varit inblandade.
Dine Malmsten
Dine Malmsten

Björn Nilsson sa...

Kanske skulle bidra med några reflexioner (frånsett att jag redan klippt ut en bit av en kommentar och gjort en egen bloggpost av den).

Eftersom Dine tydligen fått tidningen kan jag tipsa om att kontaktuppgifter för epost och papperspost finns på sidan 2. Av uppenbara skäl föredrar man att ligga lågt med personuppgifter. Vad det gäller medelklassens kulturimperialism mot förorterna så finns den just den kritiken i artiklarna om Rinkeby och Hjulsta. Men jag skulle tro att även många ordinära svenska arbetare har synpunkter på gubbar som sitter och hänger i centrum hela dagarna och tummar sina radband och inte verkar göra så mycket.

'Marginaliserad' kan tas i flera betydelser. I klassamhället är underklassen marginaliserad i förhållande till den klass som har den verkliga makten. Men så länge som systemet 'levererar' är detta uthärdligt för de flesta. När systemet inte levererar däremot, då kan det smälla! Men det borde vara uppenbart att jag pekade på grupper som kan smälla hur mycket som helst utan att det påverkar systemets grunder. Några skickliga datatekniker kan göra oerhört mycket mer än några talangfulla bilbrännare. De förstnämnda skulle nämligen bland annat kunna visa hur tekniken för en fungerande planekonomi fungerar med dagens teknik. De sistnämnda kan göra grannarna förbannade genom att förstöra deras bilar.

OR tog ställning för RF. Den trotskistiske Anders Svensson har också gjort det (om det nu är helt privat eller om Socialistiska Partiet är med på det vet jag inte). Arbetarbildning tar också ställning för, men så ser jag på OR:s omgjorda hemsida att OR tagit bort länken till Arbetarbildning, vad det nu kan betyda. Att OR satsar på Röd Facklig Opposition i stället?

Om man inte kan ta upp konkreta klasskampsfrågor går det ju alltid att prata om moral i stället, och försöka hitta något fel som någon sa någon gång, eller var i fel sammanhang etc. Det är klart att man kan börja diskutera borgerlig respektive proletär moral, men jag undrar hur kvalificerade de inblandade är till det?

Nu kastas det tårtor, och det politiska klimatet blir helknasigt. Fast tårtor är ju bättre än stenar och bomber, och bäst är de om man äter dem tillsammans med en kopp härligt svart kaffe!

Anonym sa...

Kravallerna i Husby ,hade trotts allt en del positiva konsekvenser. Den mest rabiata feministiska retoriken har fått stå till baks och fokus har riktats mer på "arbetslöshet" och "skola". Sverige uppmärksammades utanför landets gränser, vilket satte en viss press på myndigheterna.
Även om man på längre sikt vill bygga bort möjligheter till uppror, genom att slå sönder förorten som samhälle.
Vi vet hur makten planerar, inga torg, inga kaffeer, privata centrum anläggningar, som är igenbommade på kvällar och nätter.
I förorten har man gått från satsning på fritids ledare 70-80 tal till satsning på "securita vakter" 90-20 tal.
Nu får man kanske backa lite? Har man insett att även pojkar behöver något mer en "securita" och fotboll?
Men RF leder endast till att skämma ut vänster alternativ, nu när det verkligen behövs!
Dine Malmsten

Sixten Andréasson sa...

Revolutionär Front RF är ungdomar som tror att man med indiduellt våld kan åstadkomma revolution. Lenin har från början fördömt detta. Hade också personliga skäl. Storebror Alexander deltog i en grupp som förberedde attentat mot tsarmakten. Alexander blev avslöjad och avrättades. Lenins mor försökte förgäves få sin son benådad. Har på FB träffat på "ungkommunister" som hyllat AFA och RF bl a med skälet att SD.s aktivitet i Mälarenområdet gått ner. Detta efter våld och hot om våld och inträngande i "fascisters" bostäder. Alltså dem måste man ta avstånd från.

Anonym sa...

Man måste förstå RF snarare än enkelt fördöma. De är ett symptom på hur vårt samhälle ser ut, där högern åter mobiliserat fascistiska grupper. På många ställen vågar inte folk tala om socialism eller ens politik, men det talas det inte om i media och många "vänstermänniskor" ser inte den delen av Sverige - de tror att verkligheten ser ut som den gör där de bor. RF behövs.
Att OR inte går ut med namn är inte särskilt konstigt, varför skulle de? Är dags att bryta med bilden om ett tryggt Sverige, där alla riskfritt kan komma till tals.

Anonym sa...

Sixten har rätt! Lenin har gjort upp med terrorismen.
Att vara anonym verkar mycket långsökt i dags läget! Den enda poängen är att man inte vet vem man debatterar mot.
RF:s agerande är farligt, oavsett om det beror på naivitet eller är en medveten provokation för att ge den borgerliga staten anledning att slå till mot en kommande socialistisk rörelse. Slå innan den ens hunnit ta form.
Lenin gick inte runt ock slog folk på käften! Han analyserade sammhället.debatterade.
Lenin blev överrumplad,när revolutionen bröt ut, fick kasta sig på tåget och skynda sig hem till Ryssland.
Genom att upproren fick en revolutionär ledning, lyckades revolutionen.
Ryska revolutionen ,som kastade allt på enda. Först då kontra revolutionen hotade revolutionen och inbördeskrig ubröt ,blev våldet en viktig faktor. Samma senario ser man i Franska revolutionen,man började inte med att halshugga kungen!
Låt RF bli en ()

Dine Malmsten

Björn Nilsson sa...

Jag måste säga (även om det låter fegt) att jag ser poänger i resonemangen både för och emot. Frågan handlar delvis om hur våldsbenägna personer från högerkanten hanteras, hur långt framskjutet försvaret mot dem skall vara innan det övergår till att bli aggression, men också hur icke-våldsamma skall bemötas. Samt givetvis hur våldsbenägna på vänsterkanten skall hanteras. Och så finns ju problemet med eskalering: först skriker folk åt varandra, så kommer knytnävarna fram, sedan knivar och påkar och andra tillhyggen - hur länge dröjer det innan någon kommer dragande med skjutvapen? Tror det finns anledning att återkomma till den här frågan i ett större inlägg.

Anonym sa...

Vad är det för trams, det där om "i dagens läge". I dagens läge anfaller nazister vänsterpersoner öppet, i dagens läge anfaller polis, säpo i nationella insatsstyrkan vänsterorganisationer. Så ser verkligheten ut, enbart skrivbordsradikaler, de som vill vara radikala i ord men inte i handling kan blunda för det. Dessutom bör en organisation som är seriös i sina avsikter (alltså inte menar att revolution enbart är ett ord) redan förn början organisera sig utifrån en revolutionär praktik, där reaktionen kommer att slå hårt. Se på t.ex. KP, ett parti som kan slås sönder på kvart. Deras undermåliga organisering visar att de inte är seriösa i snacket om revolution.

Björn Nilsson sa...

Angående organisation brukar jag köra ett bra citat från Enver Hoxha om det. Det gäller att bygga något stabilt som kan stå emot repression.

Och jag frågar om det är bra för organisationen om en del av dess medlemmar ägnar sig åt verksamhet av typen "jag slog bara tillbaka - först!" Det är en sak att försvara sig mot angrepp, en annan att skicka iväg commandos som angriper motståndare utanför konfliktzonen. Ibland också på ett sätt som kan hota människor som inte är inblandade. Skall man döma av de senaste erfarenheterna listar polisen rätt snart ut vilka som är i farten, allmänheten ställer sig frågande eller blir rent förskräckt, och hur effektivt är det om man vill bygga en rörelse med styrka och förankring? Det lär väl mest bli ungdomar i övre tonåren som dras till en sådan grupp. Jag inser problemen, de är inte lätta att angripa, men det finns angreppssätt som gör saken värre. Och en del av RF:s aktiviteter ligger åt det hållet.