måndag 25 november 2013

Den sverigedemokratiske partistrateg ...

... som inte kan göra politik av den här rubriken är sannolikt inte av rätt kaliber för jobbet:


Det spelar ingen roll om detta faktamässigt är rätt eller fel, eller om det finns bra förklaringar, det torde för den normalbegåvade strategen vara ett sekundsnabbt jobb att snickra ihop något om det här och lägga ut på nätet.

Viss anknytning finns till ett av mina tidigare inlägg, om 'samhällskontraktet'. Egentligen finns ju inget sådant, om man tänker sig ett dokument som undertecknats av olika parter. (Kunde vara grundlagen, men den har knappast samma tunga position i Sverige som andra länder.) Men det finns en del mer eller mindre underförstådda principer som handlar om hur folk i samhället uppför sig mot varandra, hur 'samhället' betraktar sina egna, vilka rättigheter medborgarna skall ha.

En grundläggande princip var 'Folkhemmet' som inte skulle ha några särskilt gynnade medlemmar men inte heller några undanskuffade styvbarn. Teoretiskt en god idé, kanske inte lika väl fungerande i praktiken som ju var ett klassamhälle, men idén fanns i alla fall. Både direktören och den fattige knegaren hade rätt att vara med i samhället. Med nutida hurtfrisk jargong: "Alla ska va' me'". Alla drog ju sina större eller mindre strån till stacken, efter sin förmåga. En del hade drabbats av olyckor i livet och kunde inte bidra med så mycket, men även de hade rätt att finnas.

Men nu har vi en situation som kan uppfattas som att alla inte skall vara med längre, och de som löper stor risk att få en armbåge i nyllet är de som ju inte skulle behandlas som illa sedda styvbarn. Den normalbegåvade strategen kan utropa: "Titta, vanliga svenskar knuffas undan trots att de gjort rätt för sej, och jobben går till utländska kulturberikare som aldrig gjort nåt för Sverige! Svensken i sitt eget land behandlas sämre än invandrare." Och så kan man lägga till något om hur pensionärer behandlas, något om pk-eliten, etc. Som sd-are har strategen i fråga förmodligen inga större tankar om hur arbetslöshet verkligen kan bekämpas, men det kanske man inte kan kräva av ett tämligen borgerligt parti. Men man kunde kräva det av andra partier.

2 kommentarer:

martin sa...

Jo, det är såklart så en SD skulle kunna spinna det. Men grunden för att kunna spinna det på det sättet är att man tror på den moderna tanken om att jobbet är det man skall vara tacksam för snarare än det utförda arbetet. Jag tror att det var när man vände på den steken som samhället blev upp och ned och började degenerera något fruktansvärt.

Simsalablunder sa...

Invandrare _får_ jobb och får de inte det får de bidrag. Allt är allmosor. Lyckliga bliva Sd:are när de i kebabvagn får stå från morgon till kväll.
Fan vad skon klämmer…