fredag 8 november 2013

Löfvens bortpratade vinstchans?


Den här politiska analysen av Arne Anka och Krille Krokodil börjar med Italien men slutar med Arnes förmodan att "om Löfven kan hålla klaffen fram till valet kanske han vinner ...". Undrar om smarte Steffe L. pratade bort chansen idag. Menar han att socialdemokraternas valarbetare, hur många det nu finns kvar av dem, med entusiasm skall gå ut på gator och torg och propagera för regeringssamarbete med de politiska skojare som förmodligen flertalet av partiets väljare vill förpassa så långt bort som möjligt?

Det fanns en koalition mellan socialdemokraterna och bondeförbundet/centern en gång i tiden, men då kunde båda räknas som småfolkspartier med åtminstone en del progressiva ideer. Inget av det finns kvar idag. Centern försvinner för övrigt förhoppningsvis helt ur diskussionerna efter valet.  Socialdemokraterna och moderaterna är så lika att de inte borde ha några större problem att samregera. Men för de socialdemokratiska väljarna bör det vara svårt att svälja.

Om Löfven och hans innegäng verkligen tror på den här politiken måste man kalla det självskadebeteende. Vilka som kan tjäna på det i kommande val är svårt att säga, även om vänsterpartiet och sverigedemokraterna ligger bra till att plocka från olika delar av socialdemokratin.

9 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jag hörde ett antal socialdemokrater i Norrland som intervjuades i radion och de var rätt positiva till Löfvens utspel...

Björn Nilsson sa...

Var dom nyktra?

Jan Wiklund sa...

De hoppades väl på en ministerpost...

Jag pratade en gång på 80-talet med en höjdare inom SSU Stockholm (nu dessvärre avliden). Han var trött. Hans uppfattning om SSU var "det är bara en kö utanför kanslihuset." Det är väl nåt liknande med de sossar som blir intervjuade av Sveriges Radio.

Men om bara dom ska slita inför valet blir nog inte så mycket gjort.

Simsalablunder sa...

Skåne är det största sosse-distriktet och har en del sossar som inte gillar läget. Men det gör att Skåne ses som något katten släpat in av högersosseriet, som jobbar hårt med att kväva kritiken. Verkar också lyckas för på riksplan tycks inget höras.

Vidar Andersson kallade SSU-skåne för Leninlutande i en ledare för inte länge sedan. De önskade en massa saker som fri kollektivtrafik och 6-timmar arbetsdag, bort med privata vinstintressen i skola vård omsorg osv. Sådant går ju inte för sig.

Björn Nilsson sa...

Finns Vidar kvar? Är det någon som tycker sig ha nytta av honom längre?

martin sa...

Kanske är det valstrategiskt riktigt för partiet att anstränga sig för att förlora detta valet. Låta en trött och idélös borglighet presidera över bostadsbubbelkrascher och ett allt mer sönderfallande samhälle. Ge dem nog rep att hänga sig med.

Men man märker också en spricka i alliansen efter utspelet. FP verkar sprudlande glada över erbjudandet och ger sig in i en kovändning av guds nåde vad gäller friskolorna. Det har väl svidit lite när M har börjat profilera sig i skolfrågorna på Stockholms tunnelbanor. 4 år till med ministerposter var uppenbarligen lockande för Björklund.

Björn Nilsson sa...

Det är väl inte säkert att s kan komma igen om ledningen avslöjas med att medvetet schabbla bort den uppenbara vinstchansen. Samtidigt ligger det ju ganska nära till hands att misstänka att de gärna just gör det. S-ledarna har ju ändå sitt på det torra, med bra löner och pensioner och förmodligen i praktiken omöjliga att avsätta, så de behöver ju inte jobba livet ur sig för att vinna nästa val. Vad återstående medlemmar tycker - äsch, inget att bry sig om!

martin sa...

Världen är allt mer Machiavellisk. Men att Machiavellianska principer ofta får oönskat resultat är själva grunden i de flesta amerikanska komediserier och trillers. Detta hindrar dock inte världen från att anamma principerna i stor skala.

Simsalablunder sa...

Widar Andersson är numera chefredaktör och VD på den moderatägda gamla sossetidningen Folkbladet. Den positionen nyttjar han till max för få till sin sociala demokrati.

Han är också ordförande i Academedias Advisory Board. AcadeMedia är ett bolag som driver en jäkla massa skolor och som ägs av riskkapitalbolaget EQT (ett Wallenbergbolag)

http://www.academedia.se/bolagsinformation/

I samma styrelse hittar man Stig-Björn Ljunggren, Maria Abrahamsson (M), en gammal miljöpartist, och sist men inte minst en tidigare chef på SR för Ekots inrikesredaktion i elva år.

http://www.academedia.se/ledning/advisory-board/

Kutym bland dessa sossar är att inte skylta med sina kopplingar, och samtidigt betona att de "bara är sossar" när de tycker till.