lördag 12 oktober 2013

Bättre med monopol och övervakning!

Det här är ganska kul, rop på 'gamla goda tider' med monopol och reglering:

Albin Rännar, chef för marknadsbevakning vid Aktiespararna, tycker att Stockholmsbörsen borde stoppat handeln i flera bolags aktier redan efter någon minut.

Nu tog det istället en kvart innan handeln stoppades i Fingerprint Cards, och nästan två timmar innan handeln i samarbetspartnern Precise Biometrics stoppades.

– Jag tycker att de borde ha mer resurser, som det var förut när de nästan var monopolister. Då hade de en hel avdelning som satt och övervakade. Och de borde ha starkare sanktionsmöjligheter mot sådant här missbruk. Tyvärr har mycket av övervakningsfunktionen monterats ned, men man borde gå tillbaka till gamla goda dagar, säger Albin Rännar.
Tja, det är ju roligt med 'avregleringar' så länge det inte drabbar en själv. Men 'aktiesparare' finns ju inte, börsen är en spelhåla, och de så kallade aktörerna agerar därefter. Finns det en chans att mixtra med roulettehjulet eller kortleken så bör man räkna med att någon gör det. Att börsen idag skulle ha någon större betydelse för att fixa kapitalförsörjning till företag kan man tvivla på. Och därmed kan man fråga sig varför den skall vara kvar.

Man blir ganska trött på de där finans-dribblarna!

3 kommentarer:

martin sa...

Det är en spelhåla där spelet är riggat. Aktiespararna representerar smålirare. De är det hav ur vilket storkapitalet kan ösa när de behöver stålar. Börsen är en plats där man omfördelar från de med lite till de med mer. Ibland kan nån liten tjäna en hacka, men det är smulorna som trillar mellan stolarna, i tider av överflöd hinner de stora helt enkelt inte dammsuga upp dem helt och hållet. Men när det kniper, då håller inte bara de stora hårt i smulorna. De börjar snegla hungrigt på råttorna under bordet.

Knapsu sa...

Martin: "Men när det kniper, då håller inte bara de stora hårt i smulorna. De börjar snegla hungrigt på råttorna under bordet"

Därför ville de ha tillgång till våra pensionspengar på börsen, för att rädda sig själva och låta vanligt folk ta förlusterna.

martin sa...

Knapsu,
självfallet. Tänk att det som skedde i pajala sker hela tiden, fast inte lika spektakulärt. Men den som kan kontrollera ett bolag kan använda börsen som ett hav att bara ösa pengar ur när det behövs.