lördag 19 oktober 2013

Några länkar om arbetslivet som jag sparat

Här är några länkar till artiklar i Svenska Gladbladet som jag sparat sedan i somras. Anledningen till att de publicerades just under sommaren kanske var att eventuellt lättrörda läsare då kunde tänkas ha andra saker för sig än att läsa just dessa artiklar. För den samhällskritiske finns ju enorma mängder intressanta uppgifter att hämta i artiklar av den här typen.

1. Tomt arbete är ett opium för folket. Intressant artikel med stark inledning:

Vid skatteverket i Helsingfors upptäckte man en dag för några år sedan att en tjänsteman hade avlidit vid sitt skrivbord. Trots att det fanns ett hundratal andra anställda på samma våningsplan tog det två dagar att lägga märke till att han var död. Inte heller då insåg man det därför att någon hade börjat sakna hans insatser utan därför att en god vän tittade in för att göra honom lunchsällskap. En chef på verket förklarade senare att han hade ”arbetat ganska självständigt”.
  Men det finns mer slående saker i artikeln, även om de inte är så 'lustiga'.

2. Cynisk marknad gör unga ofria. Jaja, så gick det med den 'frihetsrevolutionen'! Artikeln är en recension av en bok som handlar om:
... städare, lagerarbetare, säljare, servitörer och journalister [som] gillar sina arbeten, men de gillar inte den otrygghet, ångest och ofrihet som deras arbetsvillkor för med sig. Att aldrig veta om och när man ska jobba nästa vecka gör att man lever i ständig stand by.
Nya tiders arbetsliv alltså, som påminner en del om förhållandena under den tidiga industriella revolutionen.

3. De ser sig själva som det nya proletariatet. Nytt och nytt, men 'proletariat' passar bra.

Timanställd. Projektjobb. Arbetslös. Bemanningsanställd. Vikarie. Så kan livet gå runt i många år för unga vuxna. Utan fast jobb, inget hyreskontrakt, inga lån för att köpa en bostad. Familjebildningen skjuts på framtiden. Allt fler lever i osäkerhet i många år trots att de jobbar mycket. 
Bland mina ursprungliga anteckningar fanns en not om att Martin skrivit något bra om det här, men där har jag dessvärre ingen länk.

Varför ägna sig åt meningslösheter när man kan hänga på en gren och bara koppla av?


(Var jag fått Svenska Gladbladet ifrån? - Jo, det var något som stod i Svenska Mad i början av sextiotalet, på den tiden Svenska Dagbladet var ärkemossigt.  Under samma tid fick Expressen heta Excessen, och med slagordet "tidningen som är ding" [till skillnad mot det officiella "tidningen som har sting"])

4 kommentarer:

Karl Malghult sa...

"Demografi är statistik som är svårt att tala bort" för att citera en artikel av Andreas Cervenka. Har haft en del kontakt med en tysk demograf, där är problemen uppenbara i stora delar av landet (givetvis gamla DDR men inte enbart, större delen av gamla Väst är nedgångsområden vilket inte berättas om i svensk media. Ruhrområdet med ca 7,5 miljoner invånare har tappat befolkning sedan 1980 och har även lägre fertilitetsnivå än snitt-Tysklands (1,4), stora delar av den tätbefolkade landsbygden i gamla väst står inför samma faktum). 1935 låg fertilitetsnivån på 0,62 barn per kvinna i Wien vilket är den lägsta fertilitetsnivån man känner till historiskt... trodde man, tills man analyserade data från Kina där det 2010 föddes 0,4 barn per kvinna i Dongguan. Det finns inget golv för hur lågt fertilitetsnivån kan sjunka, det kan gå mot 0 bäst det gider.


Inget högt utvecklat och industrialiserat land har lyckats reproducera sig själv med fertilitetsnivå>2,1 över en längre tid. Även utvecklingsländerna och inte minst de mest utvecklade delarna av dessa har redan idag sjunkande fertilitetsnivåer som går mot västerländska nivåer dvs under reproduktionsnivån 2,1 barn per kvinna. Arbetslivet är givetvis en del i detta, för med barn som investeringsobjekt, tid som måste läggas på meningslösheter, samhällsinvånare som är olyckliga så kommer systemet som det är nu och om det får fortsätta att bli så framgångsrikt att det krossar sig självt. Sverigedemokraterna kan sova lugnt och låta systemet ha sin gilla gång, till slut kommer det inte finnas invandrare som kan komma hit.

Björn Nilsson sa...

Jimmie blir säkert glad att höra det!

Pierre Gilly sa...

Verbal förlag ger ut en bok om arbetet om några månader. Om hur det förändrats och vart vi är på väg. (Jo jag har med en text)

Anonym sa...

Skatteverket i Helsingfors bör
nog kontakta Aki Kaurismäki så
kanske han gör en uppföljare
till "I Hired a Contract Killer"
här en kortversion:
http://www.youtube.com/watch?v=YXGw36Zq2p8

Tommy Sjöberg
Ramberget