lördag 26 oktober 2013

Afrikansk cyber-punk (!?)

Fick ett par länktips av trogne läsaren Karl och tänkte att de kan vara värda att lyfta upp så att de blir synbara ordentligt:

Den här afrikanska sidan, samt en svenskspråkig sida med en från fransyska språket översatt artikel om afrikansk science fiction.

Jag var på ett möte om miljö en gång där en afrikan ställde frågan varför inte Afrika skulle kunna ha en rymdindustri i framtiden, i stället för att bara vara råvarukoloni och avstjälpningsplats för västerländskt skräp? Och det är ju en bra fråga.

En annan bra fråga är om Marshall McLuhan hade rätt när han trodde att elektroniska media har lättare att slå igenom i kulturer där det muntliga är starkare än i det gamla västerlandet där vi fortfarande domineras av tryckpressen och maskinkulturen med dess serieproduktion. Delar av Afrika (och en del andra områden i Tredje världen) kan ju tänkas gå nästan direkt från traditionellt jordbruk till högteknologi. Inte så att det traditionella jordbruket försvinner, utan att det finns i bakgrunden för den lokal anslutningen till den elektroniska världsomspännande kulturen. Och då kommer givetvis en del av det traditionella att åka ut på det nervsystem som omspänner hela världen. Varför inte kalla det 'kulturberikning' för att riktigt reta alla sverigedemokrater?

Det som kan röra till processen är dels svårartade klimatförändringar, sammanbrott i kontinentens mega-städer, samt lokala krig och konflikter samt inblandning utifrån. Det finns ju ett viss hot om att Afrika kan bli skådeplats för indirekta uppgörelser mellan USA och Kina.2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Naturligtvis kan dom!

Det är bara det att för att bygga upp en industri måste man använda metoder som dessvärre är olagligförklarade i dagens värld, som t.ex. att skydda den färska plantan med statliga metoder. Sådant kallas "handelshinder" och är det mest förbjudna som finns enligt WTO.

Det finns ett par utmärkta böcker om detta av koreanen Ha-joon Chang: Kicking away the ladder, och den lite mer utförliga Bad samaritans. Den förstnämnda finns i kortkortversion på http://www.ilocarib.org.tt/trade/documents/economic_policies/SRtrade2003.pdf

Björn Nilsson sa...

27/12 2007 skrev jag om hur EU hotar den kenyanska kon. http://bjornbrum.blogspot.se/2007/12/eu-hotar-den-kenyanska-kon.html Om EU är berett att berått mod slå ut viktiga delar av afrikanska näringar på ko-nivå lär man inte vara mer benägen att tolerera att afrikanerna börjar med avancerade tekniska äventyr. Nu lär det visserligen ha uppstått en mjukvaruindustri i Kenya, men jag antar att den ännu så länge mest finns i marginalen.