söndag 4 september 2016

Ett parti upp, resten ner, i Mecklenburg-Vorpommern

Här har vi svenska anknytningar minsann: i tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern ligger flera ganska svenska områden. Det är staden Wismar, och det är hela Vorpommern. Nå, i praktiken var svenskarna ute ur det här området under tidigt 1800-tal, men på papperet var Wismar svenskt till 1903. Och nu har det varit delstatsval i de gamla 'svensk-länderna'.

Karta över Mecklenburg-Vorpommern

Hur gick det? - Ungefär som väntat, tror jag. Den här sidan hos der Spiegel ger aktuell statistik vartefter röstsammanräkningen pågår. Alla partier backar, och Die Grüne hänger på femprocentsspärren.

Alla tappar röster utom ett, AfD, Alternative f'ür Deutschland, som seglat in som näst största parti efter socialdemokraterna med minst en femtedel av rösterna. På tal om 'svenskt' så heter ledaren för partiet Leif-Erik Holm, och det låter åtminstone skandinaviskt.

Valdeltagandet ser ut att bli 55-60%, vilket är lite bättre än förra valet. Kan AfD ha dragit upp en del tidigare passiva väljare ur passiviteten? Det räcker dock inte för att förklara framgången. Det är inte otroligt att man tagit röster från i stort sett alla de andra partierna, hela vägen från kryptonazister i NPD till vänstern i die Linke, från CDU och socialdemokraterna. De sittande politikerna har fått sig en snyting, och det torde mycket handla om hur Tyskland hanterat strömmen av migranter under det gångna året. Nu blir det högern (eller 'socialkonservativa', eller vad man nu kallar dem) som formulerar politiken och driver på. AfD kan utnyttja ett politiskt tomrum som de andra partierna skapat.

Inga kommentarer: