torsdag 8 september 2016

Usch för slagsmål

Bloggkollega Lindelöf har ett inlägg om "vilda västern". Usch, det var inte så romantiskt som man kan förledas att tro av en del filmer och böcker. Folk slogs och bar sig illa åt.

Vid utrensning av en garderob hittade jag denna illustration till eländet, förmodligen tecknat och färglagt nära 1960. Kanske tur att det inte fanns program mot "våldsbejakande extremism" på den tiden. Den unge artisten har dock blivit fredligare med åren, och anser numera att slagsmål endast bör användas som argument i yttersta nödfall när inget annat hjälper. Han vill dock uttrycka viss beundran för tredje mannen från vänster som avspänt röker sin pipa medan han sparkar en annan i baken och verkar avfyra ett skott mot en pistol- och knivbeväpnad angripare.


Tjoff!
Smock!
Tjong!
Blam!
Skurk!
Usling!
Dago!
Gringo!
Nu får du på nöten vidriga drummel!
Kom hit så ska du få känna på ett par kontoristnävar ... öh, ursäkta, proletärnävar ska det vara!

2 kommentarer:

/lasse sa...

USA har ibland en ”märklig” historia, de ”goda” vill rädda svarta invandrare från slaveriets hemskheter och startar ett av historiens blodigaste inbördeskrig. När de svarta är räddade från slaveriets hemskheter så får nordstatsarmen och dess kända befälhavare uppgiften att göra västern säker för de transkontinentala järnvägsbolagen. Dvs fördriva och utrota den indianska urbefolkningen. Något är skevt i den här bilden, man ömmar för tvångsinvandrade svarta från Afrika men visar ingen nåd mot ”rödskinnen”, den indianska urbefolkningen.

Annars du som gillar att publicera bilder, NC har här - Japan Isn’t Playing Neoliberalism’s Word Games - en rad intressanta bilder i serieformat som protesterar mot TTP och ISDS. Det som jag tycker är mest intressant är den bild som framträder av det Japan som de vill skydda från TTP/ISDS. EN bild som sällan eller aldrig framkommer i vår mediabild av Japan.

Björn Nilsson sa...

Skevheten - eller om man säger 'skenheligheten' - är en integrerad del av det USAmerikanska. Att göra ont medan man helgonförklarar sig själv, och blir upprörd om någon ifrågasätter helgonglorian!

Tack för tipset om Japan, det kan jag nog använda.