torsdag 1 september 2016

Inte så smart, Linderborg

Nu har almanackan slagit om. Första höstmånaden börjar. Rötmånaden slutade för länge sedan, men det sker tydligen efterslängar ...

Åsa Linderborg, som ofta skriver bra saker i en dålig tidning, skriver nu dåligt i samma dåliga tidning. Det handlar alltså om att en juridisk teknikalitet (det handlar väl om att rättsligt bindande avtal måste följas, annars ...) gör att Nya Tider får vara med på Bokmässan i Göteborg.


Så vad ska då alla demokrater göra med Nya tider den 22-25 september i Göteborg? Vi kan göra en massa bus, till exempel uppmana femhundra bibliotekarier att köa för att ge nassarna ett boktips som danar människor till humanister. Vi kan klä oss i gristrynen och grymta nationalsången i alla tonarter. Vi kan uppmuntra alla homosexuella att hångla loss framför deras flygbladstravar.
Jaha, bus. Kan man inte tänka sig att alla homosexuella uppmuntras till att "hångla loss" framför någon muslimsk utställare, om sådana finnes? Att "vi" (vilka avses? blanda inte in mig!) klär sig i gristrynen och grymtar Internationalen framför någon socialistisk monter på mässan? Eller att femhundra bibliotikarier köar för att hylla utställare som stödjer svensk kultur? Här har jag alltså förslag på två negativa och ett positivt "bus".

- Jo, jag ser väl lite korkad ut, men det är så jag är när jag är i tjänst. Man blir väl inte klokare, eller dummare, än vad man har betalt för!


Jag är inne på Nya Tiders nätsida ibland och tittar, och kan inte påminna mig att jag sett något som enligt rimliga mått skulle vara nazistiskt. (Notera att jag skriver "rimliga", det finns ju folk som kör med orimliga mått också.) Skulle bladet verkligen vara nazistiskt är det väl bara att göra som Linderborg är van vid från vetenskapligt forskningsarbete: ta fram citaten, förse dem med ordentliga källhänvisningar och beskrivningar av sammanhanget, och publicera. Det har inte skett, utan vi har fått en massa rundsnack. Det inger inte förtroende.

Nej, jag utgår faktiskt från att Linderborg är klyftig nog att inse att det här inte är så smart. Men Nya Tider kan nog räkna in mer sympati och intäkter tack vare en massa gratisreklam.

Är i själva verket uttrycket "bus" ett diskret tecken från Linderborg att hon i själva verket tycker att det är jäkligt barnsligt att hålla på så där? Inget för vuxna mogna människor?

7 kommentarer:

martin sa...

Att Nya tider är en nazistisk tidning är tämligen självklart och man behöver inte gräva så särskilt mycket i tidningen och de som står bakom den för att hitta tvättäkta nazister.

Vávra Suk, en tjeck som förmodligen har lång koppling till nazismen i sin släkthistoria. Hur som helst behöver man inte gräva i vad huruvida hans förfäder var medlöpare till nazisterna, han var med i bildandet av nationaldemokraterna och den som inte ser nazikopplingen i den samlingen ljuger.

Nya tider är en nazistblaska och den som säger annat ljuger.

Inre exil sa...

Vávra Suks pappa är Jaroslav Suk, en i kretsen kring Charta 77.

I den skrift som tjeckiska ambassaden utgav 2011 till
ett arrangemang om svensk-tjeckoslovakisk solidaritet åren 1968-1989 skriver bland annat Jaroslav Suk tillsammans med tjeckiska och svenska intellektuella. Andra medverkande är Václav Havel, Peter Curman, Kristian Gerner, Jan Mosander, Jana Hejzlar m.fl.
Skriften finns som pdf här: http://www.mzv.cz/file/1443874/Sbornik___Minnen.pdf

Att tala om Vávra Suk som "en tjeck som förmodligen har lång koppling till nazismen i sin släkthistoria" är verkligen grovt. Jag tycker man kan börja med att ta reda på fakta om hans pappa. Då finner man något helt annat än "nazism". Man kan med fördel studera en av Jaroslav Suks egna texter:

http://www2.moderna.uu.se/slovo/Archives/1985-29/2.pdf


Björn Nilsson sa...

Tack för upplysningen Thomas. Jo, jag vet att du har det knepigt på flera fronter nu, så jag uppskattar extra att du har tid/lust/ork att hoppa in och fixa till en faktaruta!

martin sa...

Så det är alltså bara han som är nazist, förändrar inget i grunden. Nationaldemokraterna var nazister i stort sett hur man definierar nazismen. Tidningens nazistiska ursprung är utom allt tvivel och den som asocierar sig med en sådan tidning är nazist, för en nazistmedlöpare är nazist.

Björn Nilsson sa...

Den som tittar på en Åsa-Nissefilm är nazist. Cederholm, som skapade Åsa-Nisse, var nämligen SS-man under kriget. Och med det exemplet har jag kanske visat hur omöjligt den sortens argument ("han sa det en gång", "han kände någon i Tranås som var ...", "för tjugo år sedan när han var tonåring var han ..." etc) är om man vill ha en anständig politisk diskussion.

martin sa...

Björn,
ta dig en titt på Nationaldemokraterna istället.

Du låter nazisterna definiera nazismen, vad som är det förhatliga i nazismen, det är objektivt pronazistiskt.

Björn Nilsson sa...

Nu får du ge dig Martin. Du låter som kommentatorer på Avpixlat som skriker "kommunist" utan avseende till vem det handlar om. Det är att tömma ett ord på sitt innehåll och dödar möjligheterna att föra ett vettigt samtal (om det nu är så att du vill ha ett samtal, men det låter inte som det).