söndag 18 september 2016

Delstatsval i Berlin

Några minuter efter att vallokalerna stängt i Berlin kom de första prognoserna. En (härifrån) ser ut så här:

Och vad ser vi här då? - Jo, att tendensen för de stora partierna, socialdemokraterna och kristdemokraterna, är fortsatt nedgång. Även om detta är ännu ett delstatsval så har förmodligen väljarna synpunkter på hur de stora partierna sköter sig på riksnivå, och det slår igenom även på delstatsnivån.

Som väntat gick det bra för Alternativ för Tyskland (AfD). Sammanräkning pågår och siffrorna som just släpps är prognoser, men vi kan väl gissa på att de hamnar mellan 11 och 12 procent av rösterna. Intressant är att vänstern, die Linke, verkar gå fram. Annars har partiet haft det kämpigt ganska länge, det verkar ha trampat vatten (om man kan säga så om en politik som "har svårt att bottna"). Liberalerna i FDP klarar femprocentspärren och går framåt.

Gänget som går framåt verkar lika splittrat som de som går bakåt. Die Linke och AfD får väl betraktas som politiska motpoler. Det skulle tyda på rätt skarpa skiljelinjer i väljarkåren. Det kanske också är så att Berlin, som huvud- och storstad har en del egenheter vad gäller befolkningssammansättning, och att det slår igenom i  valen.

Inga kommentarer: