måndag 19 september 2016

Några bilder och data - valet i Berlin

Jag spekulerade inte så mycket om delstatsvalet i Berlin, varför det gick som det gick. En anmärkning om att Berlin är storstad och huvudstad fick antyda att där kunde hända saker som avvek från andra tyska delstater, som Mecklenburg-Vorpommern där det nyligen också var delstatsval.  Men nu upptäckte jag ett twitterflöde som heter Europe elects, samt #BerlinWahl, och där fanns det en del data av intresse.

Valdeltagandet ökade, alltså färre så kallade soffliggare. Men berodde det av att anarkisterna sprang och röstade för att hejda AfD:s frammarsch? En del trodde att det skulle bli så, "till och med anarkister röstar igen":


Jo, tack vare AfD ökade valdeltagandet, men hur? I vänstra kolumnen nedan finns Nichtwähler, "icke-väljare" i en enda stor klump. Mittkolumnen visar hur de delat upp sig. Minustecknen betyder hur många väljare som slutat vara Nicht och i stället röstat, och på vilket parti. Och där ser man att AfD varit den stora Nicht-magneten, med 64.000 väljare. Kan man klämma till med en tumregel: om valdeltagandet ökar så är det ganska sannolikt att de nya rösterna hamnar hos utmanare mot etablissemanget?

Det kan finnas undantag, som när tidigare röstskolkare röstar på sittande regering under en kris, men det kan inte vara fallet här. Är det någon kris i den här ekvationen så handlar det om migrationen. Något liknande, men med andra politiska förtecken, hände när Hugo Chávez fick fattiga venezuelaner att rösta. Det ändrade landet politiska inriktning en del. Och när AfD får ut passiva tyskar så blir resultatet tydligen att det mer än väl uppväger röstande anarkister.

En märklig detalj är att Piratpartiet verkar ha rasat samman och mängder av dess väljare passiviserats.

Photo published for Abgeordnetenhauswahl Berlin 2016

Inte ens fri öl verkade hjälpa. "Den som idag inte röstar på AfD får ta sig en gratis-öl!"


I ungefär gamla Östberlin blev vänstern die Linke starkast i den norra delen (rödlila) och AfD i den södra (svart). De gröna starkast i stadscentrum (tror jag det är) och socialdemokrater och kristdemokrater i väster.Man kan ju vända på siffror i det oändliga, men kanske ändå inte förstå vad som ligger bakom. Här är en sista bild. Det visar utbildningsnivån för vänsterns väljare i Berlin. 17% anges ha studentexamen ("Abitur") och 18% högskoleutbildning. Om man lägger ihop detta med grundskole- och mellanstadiefolket så blir det 60%. Undrar vad övriga 40% har gjort i skolan? Men sammanfattningsvis så har die Linkes väljare en rätt hög utbildningsnivå. Samma gäller för övrigt för de gröna.

Inga kommentarer: