fredag 9 september 2016

Japanska teckningar mot liberal frihandel

Jag fick ett tips från läsare /lasse om en sida som visar och berättar om japanska teckningar öm de frihandelsavtal som USA försöker driva igenom. Det är protester mot neoliberal frihandel. Frågan kan ju alltid ställas: "vems frihet gäller det egentligen?"

Ta det här, där en japansk risbonde har förvandlats till fågelskrämma på sitt torra jord. (Så torrt som det verkar vara där kan man ju förstås undra om det behövs någon fågelskrämma, någon fågelmat är inte i sikte.) Vad USAmerikanska frihandelskapitalister och agro-business inte förstår, eller inte bryr sig om, är att mat är mycket mer än bara mat i många länder. Det är kultur, en del av ett lands egenart. Man blir vad man äter. Ät skit och bli ... . Kultur betyder ju 'odling', och vad frihandelsnasarna gör att att stjäla andra länders odling. Är inte USA:s jordbruk rätt tungt subventionerat förresten? Vad kan det innebära om USA får sälja ris fritt till Japan?
JPPhantai2


Eller en bild som visar vad som kan hända om/när pengar kommer in i skolorna på fel sätt. Ett problem som vi ju känner till i Sverige! Money talks and skit flyter, eller hur man säger.

JPPhantai5

Inga kommentarer: