söndag 4 mars 2007

Månförmörkelse

Månförmörkelse kan uppstå om en gentleman med flyende hårfäste tar på sig en hatt eller mössa. Den kan också uppstå i naturen när Jorden skymmer solljusets väg till Månen, vilket hände igår kväll.

I Snorres Edda kan man läsa om vargarna som jagar solen och månen och försöker svälja dem. Igår lyckades de sätta tänderna i Månen, men jag antar bara tillfälligt - det har ju varit månförmörkelser förr här i trakten, men Tunglet har kommit åter!

Vidstående bild visar hur man på fri hand med digitalkamera mitt i natten kan ta bilder som nästan inte visar någonting. Men det är Månen när förmörkelsen är nästan total, och man kan ana cirkelformen. I min handkikare framträdde även den förmörkade Månen tydligt. Från att ha varit som ett lysande fat med vit mjölk blev den gradvis mer som ett fat med grå rågmjölsgröt, något lite rödfärgad som av lingonsylt. Fåglar reagerar på solförmörkelser, men är det några djur som bryr sig om att Månen tappar stinget ett tag? Vid halvelvatiden på kvällen, just när förmörkelsen började, var det ett gäng kråkor som väsnades, men sedan blev det tyst.

Inga kommentarer: