fredag 16 mars 2007

Medelklassens diskreta (eller brist på?) charm

I Dagens Nyheter har under den senaste veckan kommit några artiklar som sätter "medelklassen" (vanliga knegare som dock ofta inte har blåställ på jobbet) i en något egendomlig dager.

Som bekant vurmar många i denna grupp såväl för Euro-pengen som globaliseringen. Men hade Sverige lämnat kronan och spolat vår egen riksbank hade räntan blivit högre, vilket hade varit sämre för medelklassmänniskor med bostadsrätt i Stockholm. Det hade nog över huvud taget varit sämre för Sveriges ekonomi om den styrts av ett gäng bankdirektörer nere på Kontinenten.

Inte nog med det: utredare från TCO påstår att globaliseringen kommer att drabba "medelklassen" särskilt hårt. (Det är i och för sig ett tvivelaktigt påstående. Jag misstänker att indiska bönder som begår självmord i stora skaror kan ha en annan synpunkt på vem som råkar mest illa ut.) I många länder i Tredje världen finns folk med hög utbildning som till en lägre kostnad kan göra jobb som våra fina medelklassare i västvärlden gör idag. Och då är det bara att flytta jobben dit, enligt normal företagslogik.

Med tanke på dessa utsikter kan man fråga sig vilket omdömde dessa medelklassare visar när de röstar mot sina privata intressen. Är det storsinthet, eller ren och skär dumhet?

Inga kommentarer: