fredag 2 mars 2007

Vapenhandel och etik

Något gammalt talesätt säger att man skall inte prisa dagen förrän solen har gått ner. Eller omvänt: tror man att man läst dagens otrevligaste nyheter i morgontidningen klockan sju kan man inte vara säker på att man stöter på något ännu otrevligare på nätet klockan åtta. Den artikel som följer den här rubriken i Aftonbladets nätupplaga är inte särskilt upplyftande:

"Sverige förser krigförande länder med vapen – trots förbud i lagen Exporten till USA har mångdubblats ”Vi skäms inte för vad vi gör” "

Nej, det är klart att herrar och damer i vapenbranschen inte skäms. För om inte vi säljer vapen skulle någon annan göra det, och det är väl ett högtstående etiskt argument, eller hur:

"Om inte jag rycker väskan av den där darriga gamla kärringen kommer någon annan att göra det."

"Om inte jag rånar den där banken kommer någon annan att göra det."

"Om inte jag kokar knark i garaget och säljer kommer någon annan att göra det."

"Om inte jag överfaller den där ungen kommer någon annan pedofil att göra det."

Etc., etc. Jag kanske inte behöver dra fler exempel. Observera att tre av dem handlar om ekonomisk vinning, och ett av dem till och med om produktiv affärsverksamhet.

Om man går tillbaka några årtionden minns jag inte att det pratades så mycket om etik eller moral (det är samma sak, fast etik är grekiska och moral latin). Numera fladdrar uttrycket etik&moral omkring ganska ofta, men uppenbarligen har det inte slagit rot på alla håll i samhället. Eller att sälja splittervapen som vi kan vara säkra på kommer att utplåna civila irakier kanske faller utanför moralsfären? Eller är etikpratet i själva verket ett symptom på att något håller på att urarta i samhället? Då kan det vara så att talet om etik antingen är en motståndskamp, eller också ett försök att lägga ut rökridåer.

Det kanske vore dags att några plutoner fackfilosofer går ut i den här striden och reder ut begreppen. Antag att de tar vapennasarna och deras moral som mål för en närmare granskning och sedan gör ett försök att skära dem i strimmor på DN:s debattsida?

Inga kommentarer: