torsdag 5 april 2007

Hot om syndaflod?I Södra Hammarbyhamnen ligger detta moderna bygge, där hus och träd på norra sidan av kanalen speglar sig i de blanka ytorna. Ganska vanligt i nyare svensk arkitektur.

Skulle man stå där bilden togs och vända blicken åt höger ser man Skanstullsbron och slussen därunder. Därav en undran: vad händer om Mälarens nivå på grund av enorma regnväder i Bergslagen raskt höjs med ett par meter? Alla slussar måste öppnas för att få ut vattnet ur Mälaren, men följden blir väl att en stormflod av vatten rusar upp på kajerna här i Hammarby och kan orsaka rejäla skador?

En bit till vänster om bilden ligger de nya bostadsområdena i Hammarby sjöstad, och som framgår av namnet ligger den stadsdelen nere vid vattnet. Ett framrusande högvatten har svårt att komma fram just vid sjöstaden, det måste svänga runt hörnet åt vänster runt Söder för att komma ut i Östersjön vid Danvikstull. Blir det inte ett jättevirvel i Hammarby sjö som sopar rent på stränderna?

Numera bygger inte byggmästarna för evigheten, men låt oss anta att området håller 30-40 år innan det blir dags för en stor upprustning. Det finns vissa risker att syndafloden hinner komma innan dess.