måndag 2 april 2007

Näsan i blöt, Calle

På sin blogg skriver Carl Bildt idag följande:

Under sitt halvår kommer Portugal att ha ansvar för det stora toppmötet mellan Europeiska Unionen och Afrika. Men hur skall problemet Mugabe och Zimbabwe hanteras?

Man vill också bygga ut relationen med Latinamerika och då inte minst Brasilien. Här finns ett starkt önskemål om närmare också politiska relationer med Europa.

Vi måste rida spärr mot Chavez destruktiva populism. Och vi måste ha en beredskap inför vad som kan komma att hända på Cuba.

Så här är det Calle: Chavez har valts i hederliga val (är det åtta gånger?) med röstsiffror som du bara kan drömma om att uppnå för egen del. Uppenbarligen anser inte flertalet väljare i Venezuela att Chavez är "destruktiv", snarare tvärtom. Och det är samma sak i flera länder i Latinamerika. Tänker du att "vi" skall invadera Venezuela för att tillsätta en "konstruktiv" regering som dess folk inte vill ha? - Och även i Bolivia och Ecuador har ju folk röstat fel och kanske bör tas i örat, eller ...?

Samma fråga kan man ställa om Cuba. "Vi" behöver ingen beredskap, det sköter cubanerna själva. Det blev ingen panik när Castro blev sjuk, dessutom har förmodligen flertalet cubaner inte lust att skickas ner i den levnadsnivå som råder i grannländerna. (USA är också ett grannland, med exempelvis högre barnadödlighet än Cuba.) Det räcker med att titta på andra länder i Karibien som invaderats av eller dominerats av USA för att förstå att "hjälpare" av den typen skall man akta sig noga för. Nicaragua, Guatemala, Haiti, El Salvador, Dominikanska Republiken erbjuder en del ledsamma exempel ...

Carl Bildt var opinionsbildare för den katastrofala invasionen i Irak. Spelar han samma fula roll igen?

Inga kommentarer: