söndag 9 januari 2011

Rätt man på rätt plats?


Det finns "historiens sophög" och det finns vanliga sophögar där man tydligen kan hamna om man har otur. Lärdomen av det här kan kanske vara att man bör undvika att jobba för skurkar.

Jag läste de första rapporterna om masskjutningen i Arizona igår kväll, och undrade vad som skulle komma ut av detta. En yngre vit knäppskalle har dödat sex personer och skadat fler på ett politiskt möte, och man kan notera att den där figuren just betecknas som tiltad i roten. Hade det varit en mentalt rubbad muslim som varit i farten hade det nog varit viktigare att poängtera "muslim" än "mentalt rubbad" misstänker jag.

Med tanke på att en av de skjutna (men överlevande) var en politiker som finns på en närapå dödslista över politiska motståndare som Sarah Palin skapat borde återverkningarna bli mycket hårda. Men jag undrar ... detta är USA, och om en "ensam galning" (eller "några ensamma galningar") skjuter ner folk så är väl svaret att andra måste skaffa sig ännu mer vapen för att skydda sig mot "ensamma galningar" ...

Hatpolitiken har fått ett så starkt grepp över delar av befolkningen i USA att man inte kan utesluta att det blir många fler utbrott av våld. Jag såg någonstans att en effekt av haschrökning i unga år kan bli att hjärnan aldrig växer färdigt och mognar, man lever vidare som en obalanserad tonåring resten av livet. Undrar hur många tidigare haschrökare med skvalpiga tonårshjärnor som springer omkring beväpnade i det amerikanska samhället och befolkar dess politiska extremrörelser?

PS. Angående min sista fundering, såg just det här om skytten: The suspect Loughner was described by a former classmate as a pot-smoking loner ... Det finns en massa skojare i USA, men även en del i Sverige, som kämpar hårt för att legalisera den här sortens "ofarliga" droger. DS

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Vad värre är att en del människor snedtänder totalt på antidepressiva medel, blir aggressiva, hatiska, drabbas av paranoia och mordlust (vilket många människor faktiskt har berättat om på nätet) men detta talas det aldrig om.

Läser man artiklar om de här mentalsjuka galningarna som begår massmord av det här slaget kan man nästan alltid sluta sig till att de står på antidepressesiva medel. Men läkemedelsföretagen gör enorma vinster på dessa preparat (s.k. SSRI) och hel kader av psykiatriker lever på att prångla ut sådana här preparat och på att göra reklam för dem.
Dessutom började sådana här masskjutningar inte uppträda förrän SSRI-preparaten kom ut, dvs omkring 1990, trots att amerikaner varit beväpnade till tänderna hela tiden.

Förvisso drabbas inte många av sådana här anfall av total galenskap när de äter SSRI-preparat men det räcker att det är en på miljonen som gör det (torde vara betydligt fler dock). Bara i Sverige står 1/2 miljon människor på sådana "lyckopiller.

Björn Nilsson sa...

Varför äta lyckopiller i paradiset?

Det förekom väl enstaka masskjutningar i USA redan tidigare (har läst om en på 1800-talet, och någon enstaka efter Andra världskriget) men då var det nog klart att det var sjuka människor i farten som gjorde sådant utan hjälp av konstiga mediciner. Nu har man ju en otäck kombination av trasiga människor (inklusive en del krigsveteraner, och den där killen i Arizona ville ta värvning men släpptes inte in), kemikalier av olika sorter, och en politisk o-kultur som spyr ut hat och våld. Att det händer otäcka saker med den blandningen förvånar knappast. Ända tycker en del knäppgökar (undrar vilka kemikalier de brukar?) att USA skall vara en förebild. Otroligt!

/lasse sa...

Palin och tea-party gänget har en otäck retorik som uppmuntrar till våld och att motståndarna måste elimineras. Men det underliggande är att de som dras till den mörka sidan har alla anledning att vara missnöjda med den politik som förts av de etablerade partierna, den utveckling som varit som missgynnat så många har på intet sätt varit av ekonomisk nödvändighet utan politiskt skapad.

Både Palin med anhang och galningar som av politiskt ideologiska skäl börjar meja ner politiska motståndare är ett resultat av den förda politiken.