fredag 28 januari 2011

Arg gubbe i Egypten

Lyssnar på nyheter från Egypten. Spännande är ett milt ord just nu! Regeringspartiets högkvarter i Kairo brinner. Utegångsförbud i städerna över hela landet, men det verkar inte respekteras. Polisfordon förstörs. Folk är kvar på gatorna och  militären har skickats in i Kairo, Alexandria och Suez. Obekräftade rapporter om sammanstötningar mellan polis och militär. Folk viftar med flaggor, applåderar och skakar hand med militärer. Kommer militären att vara lika vänlig? Delar av de stora städerna kontrolleras inte av regimen längre. Mubarak skall tala till folket, men vad har han att säga? En del poliser påstås ha gått över till demonstranterna. De lägre skikten i polis och militär tillhör den statliga våldsapparaten men de kommer också från folket. Hur länge står de ut att slå ner sina egna?

Lyssnar på en gubbe som säger att Egypten är dramatiskt annorlunda jämfört med bara för några dagar sedan. Den politiska apatin är borta.  Lenin kanske skulle ha påpekat att revolutioner kan köra historien framåt i expressfart när massorna lär sig att nyttja sin makt och störta den gamla regimen.

7 kommentarer:

/lasse sa...

Det är kanske snart dags för Obama att lyfta ut den trogne bundsförvanten Mubarak till trygghet och säkerhet, han skulle nog kunna finna sig till rätta i Florida. Typ som Frankrike gjorde med Karibiens i särklass mest blodsbesudlade diktatorsfamilj Duvalier, som fann sig väl tillrätta på Rivieran med förmögenheten han stulit från folket med inte minst Frankrikes och Imperiets hjälp. Som med Syngman Rhee där rättvisan bokstavligt var honom hack häl när imperiet fick göra en air lift för att rädda sin kompis.

Jag blev allt lite förvånad när Frankrike avvisade de delar av den Tunisiska diktatorsfamiljen som tyckte det skulle vara trevligare i där än i Saudiarabien. Hur ska det nu gå alla Frankrikes diktatorskompisar och skurkar kommer att tappa förtroendet och kanske se sig om efter folk det går att lita på.

Björn Nilsson sa...

Det lär vara okänt var Mubarak är för närvarande. Kanske i Sharm el Sheik - därifrån är det inte så långt till Saudi. Parlamentets talman lär skall göra ett viktigt tillkännagivande snart. Det är spännande dagar! Tiderna har ändrats så jag undrar om västländerna längre är intresserade av att ta emot utsparkade diktatorer. Det är pinsamt med småskurkarna, antar jag.

/lasse sa...

Obamas pressekreterare Robban Gibbs och pratar om att Egypten måste slå på internet mm igen och att folkets ”missnöje” är berättigat och Egypten måste tillmötesgå folket.

Hur var det nu med Honduras, Obama och hans företrädare lät som om de var missnöjda med kuppen men mycket mer än så blev det inte.

Självklart ligger man lågt och ser hur det utvecklar sig, imperiet är inte fördomsfullt man arbetar med vem som helst som i stort gör som de blir tillsagda. Vad det än blir för styre så har de en verklighet att förhålla sig till när de kommit i sadeln och Egypten är ett fattigt land och behöver utländska ”vänner”.

Muslimska brödraskapet lär nu ha sagt till de sina att de kan deltaga men absolut inte flagga att de är ute för brödraskapets räkning. Även de är ”taktiska” och vill överleva vem som än vinner, sen kommer de som alla ”svartrockar” brukar hävda att de stod i frontlinjen och det egentligen var deras förtjänst att det blev nytt styre.

Björn Nilsson sa...

Gamle Hosni stannar kvar men lovar "reformer". Något säger mig att en del av hans undersåtar inte kommer att nöja sig med det ... och ju mer han hänger sig kvar, och hans poliser skjuter tårgas made in US, desto svårare blir det för USA att i längden hålla sig kvar.

/lasse sa...

Enligt Al Jazera är det nu 35 döda konfirmerade. Militären har nu rullat in i de större städerna.

En del de intervjuade igår var mycket ”nöjda” med att Hosni stängt ner internet och telefoner, det bevisar att nu är han rädd och skakad, det tog det som en bekräftelse på framgång.

Enligt de intervjuade så finns även medelklassen ute på gatorna och det är en känsla av att nu är där ingen återvändo.

Det är ganska patetiskt när USA, Obama m.fl. känner sig tvungna att påpeka folkets rätt att protestera fredligt. Detta i ett despotisk diktatur där regimen torterar de som opponerar sig och folk försvinner när de hämtas av polisen och familj och släkt inte vet var de tagit vägen.

Björn Nilsson sa...

Haha, du gör rätt Hosni, du kan inte bara svika ditt trogna folk och dra iväg till Saudi för att några otacksamma element bråkar på gatorna och tänder eld på saker!!! Stå på dig, kämpa! Du har folkets kärlek!

/lasse sa...

En al Jazeera journalist som pratat med en militärbefälhavare som var och vaktade banker och liknande sa att de kommer inte att skjuta mot folket, de är där för att skydda folket. Intressant om det är något som har bredare förankring. Förvisso off the record men bara det att han vågar säga så ger kanske en fingervisning om hur stämningen hos militären är. Som det verkar är det säkerhetspolisen som skjuter folk.

Man skulle nog kunna satsa en slant på att Hosni får ge upp sin kärlek till folket och lägga benen på ryggen.