torsdag 20 januari 2011

Ben Ali med ny familj


Här är USAmerikanske tecknaren Jeff Danzigers kommentar till att Tunisiens diktator fått fristad i Saudiarabien. Om man skall göra en bildkommentar kan den låta så här: Hade de där stora gubbarna fått annan huvudbonad (en liten kalott exempelvis) och angivits föreställa israeler så skulle nog anklagelser om antisemitism raskt komma. Talar inte näsorna sitt tydliga språk om vi nu ser till hur europeiska tecknare  särskilt före 1945 beskrev en viss utsatt befolkningsgrupp? Den tekniska termen är "judesexa", gjorde man det enkelt för sig kunde man rita näsan som en sexa.

Men nu är det semitiska araber, saudiaraber, och deras plats i tillvaron är att leverera olja, köpa dyra grejor från industriländerna (som enorma vapensystem som de förmodligen knappt kan använda i alla fall) och i övrigt hålla klaffen och vara "västvänliga". Ännu finns pengar för dem att sprida sin avart av islam över Jorden genom att ge pengar till fattiga muslimska församlingar i olika länder för att exempelvis bygga moskéer. Skulle den saudiska oljan rinna till sämre kan man gissa att landet blir totalt ointressant, och att det räcker gott att de håller klaffen och accepterar lite attacker med förarlösa bombplan då och då.

Men nu är den kleptokratiske presidenten Ben Ali hemma hos familjen i alla fall. Kul för honom. Om det inte blir revolution i Saudiarabien också.

Inga kommentarer: