måndag 3 januari 2011

Kalle Stropp och Grodan Boll och Thomas Funck

Vad är månne detta? Ja, vi kan betrakta det som ett minnesmärke över Thomas Funck som nyligen gick bort, 91 år gammal. Förhoppningsvis till en trevlig och lagom spännande sagovärld. Levnadsbeskrivning bland annat här och här.

Men det där till vänster, vad är det då? - Jo, det är något som nutidens ungdom (fnys) bara hört virriga gamlingar berätta om, nämligen så kallade stenkakor, sjuttioåttavarvare, något som spelades på en grammofon. Kanske bäst att påpeka att det är omslagen (även kallade konvolut) som vi ser, och detta till fyra stenkakor med berättelser om Grodan Boll, Kalle Stropp, Hönan, Räven, Skrotnicklas, Papegojan Ragata och andra lustiga små figurer. Bilden blir lite större om man klickar på den.

Jag minns inte om jag minns premiären i radio 1954 (nä, det gör jag nog inte) men senare under femtiotalet blev Thomas Funcks figurer ett stående inslag i tillvaron. På radio, som sagt, men också på grammofon. Böcker blev det också, och ett omslag kan man se här i en gammal bloggpost. Kan man säga att han hjälpte till att göra vårt då framåtskridande land ytterligare lite bättre, och visade hur bra barnkultur kan skapas? - Ja, det kan man.

Vila i frid, Thomas Funck!

Inga kommentarer: