söndag 9 januari 2011

Svarta örnen mot Flintskalliga örnen?


På olika håll, som i Aftonlövet och hos Foto-Lasse, uppmärksammas ett nytt kinesiskt "smygar"flygplan som kan vara häftigare än vad jänkarna har att komma med. Att J-20 också har det trevliga tillnamnet "Svarta Örnen" måste man dock gå in hos Wikipedia för att få reda på. Skall vi gissa att Kinas svarta örn är starkare än USA:s flintskalliga dito (Bald eagle), eller kommer jänkarna igen? Black Eagle mot Bald Eagle, så att säga.

Hur som helst så är kapprustningen i full gång. Uppgraderingen av Kinas flygvapen är ytterligare ett bakslag för USA-politiker och militärer som ser hur den egna förmågan till ett första (och enda) slag i kommande krig går dem ur händerna. I slutet av december kunde jag skriva om hur kinesiska land-sjö-robotar gör att USA:s hangarfartygsgrupper måste hålla sig väldigt långt borta från Kina för att känna sig säkra att inte bli sprängda i bitar. Jag har inte sett några uppgifter på räckvidd för Svarta örnen, men rimligen borde planet kunna smyga sig fram till mål i Korea, Japan, Taiwan och Indien.

Den här utvecklingen har gått väldigt fort och man kan undra vad kineserna tänker göra med sin ökande militära långdistanskapacitet. Är det en slutlig lösning av Taiwanfrågan man funderar på, samtidigt som förmodligen ekonomisk integration kan göra samma sak på ett oblodigare sätt?

Samtidigt så är det ett plan som knappt kommit upp i luften ännu, och svenska erfarenheter (om ni kommer ihåg flygplanet som skämtsamt kallas "jordfräsen" på grund av några olyckliga landningar) visar att det kan vara inkörningssvårigheter. Det kommer att ta år innan man har en verklig kampduglig flock av Svarta örnar på vingarna. Under den tiden kan USA förväntas fortsätta sin långsamma ekonomiska och politiska krasch (avbruten av hetsigare episoder där man skjuter ihjäl varandra) medan Kina eventuellt kan styra förbi ekonomiska bubblor och fortsätta att utvecklas i rekordfart. För en del år sedan tror jag det var någon som förutsåg ett krig i Stilla havet mellan USA och Kina år 2020.

Den gamle tyske filosofen Hegel hade en historia som jag tror skulle demonstrera hur motsatserna ändras i förhållande till varandra. Det var två män som möttes i en skog varpå den ene gjorde den andre till sin undertryckta slav. Men under tidens gång lärde sig slaven alltmer av sin herre, till slut hade han lärt sig så mycket att han blev den överlägsne och kunde göra uppror och kasta om rollerna. - Det är väl ungefär det som händer i världen nu, och som Foto-Lasse beskrev på sitt sätt.

Inga kommentarer: