tisdag 18 januari 2011

Peak-oil 2005?


Diagrammet hämtat härifrån. Skribenten inte gör några egna kommentarer utan låter frågetecknet hänga i luften. Förkortningen mbpd står för miljoner fat olja per dag.

Man skulle ha behövt mer år bakåt för att kunna göra en bra bedömning av tendensen, men det ser i alla fall ut som man nått en platå i utvinningen. Jag läste någonstans att Norge nyligen skrivit ner sina outnyttjade oljetillgångar, att nya stora fynd på annat håll bara täcker världsbehovet för några dagar, och att diverse tvivelaktiga stater med oljetillgångar helt enkelt ljuger om sina reserver. Stämmer det så kanske det verkligen är "piken" vi ser här, och den började år 2005. Kanske det går att hålla produktionen på den här nivån ett tag till, och få andrum genom ekonomiska kriser som sänker förbrukningen temporärt, men på lite längre sikt är det inget annat än marschen ur fossilbränslesamhället som gäller. Det kan bli dyrt, men det blir ännu dyrare att inte göra något, och vinnarna kommer vara de som ligger långt framme i utvecklingen.

Man får förmoda att eliterna i stormakternas huvudstäder just nu oroar sig för att den demokratiska smittan skall spridas från Tunisien till andra mer eller mindre oljerika stater och sätta griller i huvudet på folket. Peak-oil och demokrati kan vara en explosiv blandning.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Var det inte Gunnar Lindstedt som i sin bok skrev att vi enligt många forskare passerat oil-peak runt 2005?

Vi ser ju hela tiden hur oljepriset stiger och hur det blir svårare och svårare att hitta nya källor.

Kerstin sa...

Ojdå, ja då gäller det ju att göra av med så mycket olja som möjligt på så kort tid som möjligt och till så dåliga saker som möjligt. Krig är en mycket bra idé i det fallet!

Björn Nilsson sa...

Lasse, jag tror det är många som pekat på olika tidpunkter. Men det viktiga är, som du påpekar, att man i levande livet ser att oljan inte flyter till lika snabbt och lätt idag som tidigare.

Kerstin, nya oljekrig, statskupper och statsterrorism är mycket troliga när de mäktigaste staterna skall slåss om kvarvarande resurser. Inte undra på att Venezuela rustar upp, eller att Iran ständigt hotas av angrepp!