tisdag 18 januari 2011

Definitioner 1946

Nu tar vi en titt i NKI-skolans uppslagsbok utgiven 1946, och ett par definitioner. Vad är exempelvis


Jaha, "anhängare", men av vad? Raskt vidare till nästa sida. Där blir det intressant.


Att en kommunist är anhängare av kommunism låter rimligt, men notera vad som sedan följer. Tyskarna = nassarna skällde sina motståndare för att vara kommunister. Många var det också, och gjorde stora insatser i kampen. Men det fanns fler skällsord mot de patriotiska motståndsrörelserna att ta till. Det numera uttjatade terrorist var i bruk redan under ockupationen av stora delar av Europa.


5 kommentarer:

Kerstin sa...

Och hörde just på radion att en sådan där elitklass - i historia, i Lund, just höll på att lära sig vad det var för likheter mellan kommunism och nazism.
Undrar om det var order från majoren att detta skulle ingå i spetsutbildningen i historia.

Björn Nilsson sa...

Genomskådar inte ungarna det här är de ingen elit.

Jan Wiklund sa...

Även jag som växte upp på 50-60-talen matades med föreläsningar om likheten mellan kommunism och nazism. Det tas nog ungefär lika mycket på allvar av förståndigare ungar som Luthers katekes av en ännu tidigare generation.

Anonym sa...

Så enligt NKI skoland definitioner blir en kommunist detsamma som en terrorist. IOFS tycks man förklara att tyskarna såg det på det viset

eldorado

Björn Nilsson sa...

Uppslagsbokens redaktör återgav vad tyskarna sade under kriget, vilket nog var i färskt minne 1946. Sedan kom ju Kalla kriget, och en hel del historia skulle skrivas om.