fredag 27 maj 2016

"Var är mamma?"


Ja, lite suddigt foto kanske, men intressant. Jag fotograferade teckningen på Hornstulls bibliotek i Stockholm för ett par dagar sedan. Ett fruntimmer är ute med barn & barnvagn, men hennes uppmärksamhet verkar helt riktad på mobilen. Och barnet undrar: "Var är mamma?"

Inte så dum fråga. Tidigare i år hörde jag ett radioinslag som berättade om ett problem med barn och mobiltelefoner. Det handlade inte, som man kanske hade kunnat vänta sig, om strålning som skadar på sikt. Det handlade om att föräldrar som är helt uppslukade av sina mobiler samtidigt som de är med barnen verkar frånvarande - och det är samma beteende som svårt deprimerade föräldrar kan visa upp. De har svårt att ta in omgivningen, verkar 'borta', har väldigt liten kontakt med barnet. Och det kan slå över på barnets psykiska välbefinnande också.

"Var är mamman?" - Ja, hon kanske är uppslukad av sin egen mobila bubbla, tämligen omedveten om vad som finns utanför. Hoppas hon inte kraschar med barnvagnen åtminstone.

1 kommentar:

martin sa...

Eller som våra föräldrar som var klistrade vid TVn hela dagarna. Folk låtsas som något nytt har hänt. Det blev folk av oss också, men ludditerna har hållit på så länge man kan minnas.