tisdag 31 maj 2016

Stöd till mjölkbönder - där men inte här?

Enligt denna tweet från Nyhetsbyrån Nya Kina får tyska mjölkbönder 100 miljoner € som stöd i besvärliga tider. Jag vet faktiskt inte om det är mycket eller lite pengar i sammanhanget, hur mycket skillnad det gör för den enskilde producenten. Men stöd är det ju i alla fall.


Annars kunde man ju tänka sig att de gårdar som inte lönar sig i god liberal anda helt enkelt skulle få gå i konkurs. Men så icke. När läget blir besvärligt blir liberalerna inte så liberala längre.

Man kan ju jämföra med läget i Sverige:

I nästa vecka, den 1 juni, sänker Arla priset på mjölk ytterligare. Priset till bönderna kommer att hamna på en historiskt låg nivå: 2,30 kronor för en liter mjölk.

Bland orsakerna nämns läget i den europeiska mjölkproduktionen, inklusive (nog inte helt förvånande) sanktionspolitiken som nog skadar EU mer än Ryssland:

Anledningen enligt Arla är att det globalt sett produceras mer mjölk än vad som efterfrågas. I Europa beror överskottet mycket på Rysslands embargo på europeiska mejeriprodukter och att Kina importerar allt mindre mjölk, men också på att EU har avskaffat mjölkkvoterna - det vill säga reglerna om hur mycket mjölk varje land fick producera.
Det fanns alltså någon sort plan, men den avskaffades. Kan man gissa att det är de mindre enheterna som slås ut, om nu inte de enskilda staterna tar andra beslut? - Och det är ju faktiskt inte så dumt, om man tycker att andra värderingar än rent marknadsekonomiska är viktiga. En landsbygd som lever och kan försörja sig själv, exempelvis.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Norrmejerier väljer att gå i motsatt riktning och höjer mjölkpriset till bönderna.
Men de har väl kanske färre direktörer som kostar pengar?

Björn Nilsson sa...

Det kanske är någon bonde som lyckats infiltrera sig bland alla räknenissar i styrelsen?