torsdag 19 maj 2016

Små runda robotar
Robotarna kommer, ta betäckning! Eller klappa dem på huvud kanske, och berömma dem för att de är så söta? I twitterposten ovan handlar det om robotar som används i äldreomsorg i Kina. Tidigare har jag publicerat en twitter från Nyhetsbyrån Nya Kina om robotmunkar i Kina, i slutet av det här inlägget.

Det är en liten figur med trevligt utseende som jag tror är programmerad för att säga lämpliga buddhistiska floskler. Den är nog 'adorable' snarare än 'adorkable'. (Hur vore det med en rejäl proletär-robot som är programmerad med marxismen-leninismen-Mao Zedongs tänkande?)

Hur som helst: ytan är alltid viktig. Även om roboten är full med en massa tråkig elektronik som väl inte gör så många glad så kan man kompensera det genom att ge den ett trevligt skal. Exempelvis som ett rundlagt och godmodigt barn. Sedan är frågan om det räcker? Hur mycket ren mellanmänskliga kontakter kan ersättas av relationer mellan människa och robot innan åtminstone människan börjar tänka att "det här känns inte riktigt bra"? (Ja, det är klart, är man en ur-sur pensionär kanske det är bra med en robot som man ständigt kan skälla ut utan att den reagerar.)

Inga kommentarer: